Uskoro zaključenje prodaje Hypovih balkanskih banaka

Dodajte komentar
Austrijska “loša banka” Heta Asset Resolution, u koju je izdvojena problematična imovina ugašene Hypo Alpe Adria Banke, saopštila je u srijedu da se narednih nekoliko sedmica očekuje zaključne regulatorne dozvole, potrebne za okončanje prodaje mreže Hypovih podružnica u Jugoistočnoj Evropi.

Kao kupci ovih banaka na Balkanu navode se američka privatna kapitalna firma Advent i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Heta, državni upravitelj propalog kreditora Hypo Alpe Adria, ranije u junu je navela kako postoje neke nedoumice oko ovog dogovora po kojem bi se prodala balkanska mreža u iznosu od 50 do 200 miliona eura, prenose agencije i dodaju kako je austrijska “loša banka” željela da završi posao do 30. juna.

U srijedu su iz Hete saopštili kako je dogovor na pragu finalizacije i da će do toga doći kada Evropska centralna banka i austrijski finansijski kontrolor FMA odobre Adventov zahtjev za produženje bankarske licence, a to bi trebalo da se desi nekoliko narednih nedjelja.

“Mi smo veoma sigurni da će se u narednom periodu realizovati planirana prodaja”, kazao je portparol Adventa.

U prodaju su uključene banke locirane u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Austrijski kontrolor FMA preuzeo je kontrolu nad Hetom u martu i zamrznuo više od jedanaest milijardi eura od isplata dugova prema novim pravilima Evropske unije o “spašavanju” kreditora poljuljanih finansijskih institucija kako samo poreski obveznici ne bi sami snosili teret.

Austrijski potezi izazvali su lavinu pravnih poteza razljućenih investitora, koji su mislili da imaju čvrste garancije države kada je riječ o dugu Hete.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *