Grčke banke u Srbiji redovno posluju sa svojim klijentima

Dodajte komentar

Banke u Srbiji u većinskom grčkom vlasništvu nastaviće redovno da posluju sa svojim klijentima, u uobičajenom radnom vremenu, saopštava Narodna banka Srbije (NBS) povodom vijesti o privremenom zatvaranju banaka u Grčkoj zbog, za sada, neuspješnih pregovora grčke vlade s međunarodnim kreditorima.

NBS ističe da su banke u Srbiji u većinskom grčkom vlasništvu likvidne i solventne, što im omogućava da nesmetano i bez eksterne pomoći uredno posluju i obezbede neophodan finansijski servis svojim klijentima. Ove banke u Srbiji su strogo regulisane, najčešće rigoroznije nego na matičnim tržištima, što je omogućilo da se stvore rezerve likvidnosti i adekvatne kapitalne rezerve, koje se mogu koristiti u ovakvim situacijama u kojima i loše vijesti mogu da izazovu nepotrebne negativne posljedice i psihološke potrese.

Sa stanovišta domaćeg zakonodavnog okvira, banke grčkog porijekla se ni u čemu ne razlikuju od bilo koje druge banke koja posluje na srpskom bankarskom tržištu i depoziti u ovim bankama su podjednako bezbjedni koliko i u svim ostalim bankama u Srbiji. NBS takođe ističe da ne postoje nikakva ograničenja u raspolaganju sopstvenim sredstvima deponenata i štediša banaka u većinskom grčkom vlasništvu u Srbiji.

Mjere koje NBS primjenjuje u odnosu na banke u većinskom grčkom vlasništvu, polazeći od mogućeg razvoja situacije u pogledu grčke krize, odnose se prije svega na pojačano praćenje i ograničenje transakcija ovdašnjih banaka s matičnim bankarskim grupacijama i imaju za cilj preventivno djelovanje radi sprječavanja prelivanja bilo kakvih negativnih efekata na bankarski sektor Srbije.

Te mjere ne sadrže nikakva ograničenja u odnosu na deponente i štediše ovih banaka, koji mogu i dalje slobodno da raspolažu svojim sredstvima u punom iznosu. Odluka NBS da privremeno uvede pomenute mjere ima za cilj preventivno djelovanje koje će obezbijediti zaštitu deponenata i stabilnost bankarskog i finansijskog sistema u cjelini, navodi se u saopštenju NBS.

Izvor: Poslovno jutro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *