Sve spremno za Azijsku banku

Dodajte komentar

Ukupno 50 država sa pet kontinenata potpisale su u Pekingu formalni okvir o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB), koju u Vašingtonu vide kao potencijalnog rivala Svjetskoj banci.

Prva zemlja koja je na ceremoniji u Pekingu potpisala pravni okvir za osnivanje banke je Australija, a nakon nje je to učinilo još 49 zemalja osnivača, prenosi France presse.

Očekuje se da će do kraja godine još sedam zemalja (Danska, Kuvajt, Malezija, Filipini, Poljska, Južnoafrička Republika i Tajland) postati članice AIIB. Banka će imati akcionarski kapital od 100 milijardi dolara, od čega će zemlje osnivači priložiti 20 milijardi.

“Zvanično potpisivanje je odraz konkretne akcije i napora koje su uložile sve zemlje u duhu solidarnosti, otvorenosti, inkluzije i saradnje. Spremni smo da čujemo vaše stavove i predloge”, rekao je predsjednik Kine Xi Jinping nakon ceremonije potpisivanja.

Najveći akcionar AIIB biće Kina, koja će držati 30 odsto udjela u banci, a slijediće je Indija sa 8,4 odsto i Rusija sa 6,5 odsto. Među zemljama van Azije, najveći udio (4,5 odsto) imaće Njemačka, zatim Francuska (3,4 odsto) i Brazil (3,2 odsto).

Ideja o osnivanju AIIB je kineska, a prvi memorandum o tom projektu su u oktobru prošle godine potpisale zemlje poput regionalnog giganta Indije, zatim male i siromašne zemlje kao što je Laos, kao i bogate, Singapur i Katar.

Japan i SAD su od početka izrazile zabrinutost zbog planova Pekinga da osnuje AIIB, ocjenjujući da bi ta institucija mogla da postane ozbiljan konkurent Svjetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci, koje podržavaju Vašington i Tokio.

Još 2013, kada je Kina objelodanila namjeru o osnivanju banke, SAD su počele da ubjeđuju svoje saveznike da bojkotuju novu instituciju. Amerikanci tvrde da će nova banka po svoj prilici imati blaže standarde za odobravanje kredita u odnosu na Svjetsku banku.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *