Švajcarska narodna banka mogla bi izazvati novi šok oko franka

Dodajte komentar

Švajcarska centralna banka (SNB) sve je više nezadovoljna pozicijom i snagom franka te efektima koji oni imaju na ekonomiju Švajcarske nakon njihove odluke sredinom januara ove godine koja je šokantno uzdrmala tržište, smatra John J. Hardy, glavni strateg za Forex tržište u Saxo Banci uoči sutrašnjeg sastanka SNB-a.– SNB bi vrlo vjerovatno mogao izaći sa snažnijim planovima nego što su to napravili u martu s obzirom da Švajcarska ima slabije podatke za proizvodnju, indeks potrošačkih cijena (CPI) pokazuje deflaciju i vrlo vjerovatno imaju negativni BDP u drugom kvartalu, što znači recesiju s obzirom da je i prvi kvartal bio negativan – kaže Hardy i naglašava da je upitno koja bi to mogla biti politika SNB-a nakon januarskog debakla kada su napustili fiksni kurs franka i eura.

QE program s otkupom državnih obveznica čini se da nema smisla u državi s vrlo niskim dugom, a kamatne stope su već sada niske i ispod nule za osmogodišnje razdoblje. Za fiskalni podsticaj s takozvanim ‘novcem iz helikoptera’ SNB-u je potrebna podrška vlade jer to ne mogu uraditi sami, a mjere kapitalnih kontrola su ipak preoštre. Rezanje kamatne stope isto se ne čini privlačnim s obzirom da je stopa već sada izrazito negativna, na -0,75 posto što već sada znači da posjedovanje fizičkog novca donosi više prinosa nego da je na bankovnom računu, pa bi još negativnije stope dodatno ugrozile banke.

– Jedini vjerovatni odgovor je intervencija u valuti, ali SNB bi to trebao napraviti bez fiksnog odnosa kako im se ne bi ponovili rizici iz januarske katastrofe – smatra John J. Hardy iz danske investicione banke.

Tek će se vidjeti hoće li SNB zbilja najaviti mjeru ili iskoristiti ovonedeljni sastanak za opipavanje kako bi naglasili neslužbenu intervenciju, a zatim će konkretne poteze povući iznenada između budućih sastanaka, misle analitičare iz Saxo Banke naglašavajući da bi bilo najbolje već sjutra krenuti s dramatičnijom retorikom, ali pričekati na rasplet situacije s Grčkom prije objave konkretnih mjera. Naime, oni vjeruju da će mjere tada imati jači učinak s obzirom da ‘grčki crni oblak’ koji se nadvija nad Evropom samo znači veću potražnju za frankom kao sigurnim utočištem za sve ulagače, a ako se izuzme grčka situacija ‘švajcarac’ bi ionako trebalo da slabi.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *