Hrvatska prodaje autoputeve

Dodajte komentar

Vlada Hrvatske učinila je prvi korak u privatizaciji Hrvatskih autocesta, a ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić najavljuje i drugi, javlja HRT.

Vlada Hrvatske, naime, dala je na sjednici u četvrtak saglasnost za pokretanje postupka razduživanja Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb.

Za 14 dana u Vladinoj proceduri naći će se Zakon o inicijalnoj javnoj ponudi dionica HAC- ONCA, a krajem godine biće prikupljen novac.

U prvom krugu prednost će imati građani, bivši i sadašnji zaposleni HAC-a, potom domaći penzijski fondovi. Za ostatak će moći da se nadmeću i ostali institucionalni ulagači, dok će tri odsto prihoda ići direktno u Fond hrvatskih branitelja.

Vladina računica u slučaju uspješne realizacije ove ponude akcija izgleda ovako:

Ukupni dug HAC-a i ARZ-a iznosi skoro 4 milijarde eura. Nakon sprovođenja IPO-a država bi trebalo da zaradi 1,5 milijardi eura. Trećinu bi isplatili kreditorima, a ostatkom novca bi se koristili za pregovore s kreditorima i otplatu najnepovoljnijih kredita. Tako bi se dug HAC-a smanjio na 2,06 milijardi eura.

Iz inicijative ‘Ne damo naše autoceste’ tvrde da je ova odluka Vlade u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda. Zato će od Ustavnog suda tražiti da naloži Vladi sprovođenje referenduma o privatizaciji HAC-ONC-a.

Ministar Hajdaš Dončić nije htio da komentariše poruku inicijative da, “što god Vlada zamislila, neće proći bez referenduma na koji je obvezuje i Ustavni sud”.

I u opoziciji su saglasni sa Vladin “plan B” rješava tek manji dio duga. U HDZ-u ga ocjenjuju gorim nego što je to bio plan A, odnosno monetizacija.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *