Srbija: Želiš posao – založi stan

Dodajte komentar

Što je veća glad za poslom u Srbiji poslodavci idu sve dalje u uslovima koje postavljaju kandidatima za posao, a najnoviji je da za rezultate garantuju imovinom,

Poslodavci od potencijalnih zaposlenih zahtijevaju da za dobre rezultate na poslu garantuju svojom nekretninom ili da imaju osobu koja im je garant.

Takav zahtjev je kompanija “Agro Mil” iz Pojata, proizvođač stočne hrane koji posluje u više od 30 gradova Srbije, poslala kandidatima u užem izboru za poziciju menadžera prodaje pilećeg mesa.

Čitalac B. M. (puno ime poznato redakciji “24 sata”) proslijedio je mejl sa zvanične imejl adrese kompanije i sa kompanijskim logotipom, u kojem jasno piše sljedeće (imejl je prenet integralno):

“Ušli ste u uži izbor. Kako bi smo započeli pregovore u vezi posla molimo Vas da nam dostavite odgovore na sljedeća pitanja:

1. Da li posjedujete sopsteno vozilo i jeste li spremni da ga koristite u službene svrhe a naravno uz nadoknadu troškova goriva i amortizacije?

2. Da li ste spremni da garantujete za dobro obavljen posao i poštovanje procedura kompanije naplativim garancijama (uknjižena nekretnina bez opterećenja na Vaše ime ili ime Vašeg garanta)?”

Dok je B. M. čitao imejl, prvobitnu radost je zamijenio šok.

“Krajem maja sam konkurisao na oglas za posao menadžera prodaje u ovoj firmi. Obavijestili su me da prije pregovora u vezi sa poslom moram da im odgovorim da li sam za dobro obavljen posao spreman da garantujem uknjiženom nekretninom na moje ime ili imenom mog garanta. To bi konkretno značilo da u slučaju da im kupac ne plati, ja bih umjesto njega platio svojom nekretninom i ostao na ulici. Ili bi se to desilo osobi koja je moj garant”, ispričao je B. M. za “24 sata”.

U “Agro-milu” su potvrdili da ovo zaista jesu njihovi uslovi i dodali da i pored toga ima mnogo zainteresovanih za ponuđeni posao. I direktor Miroslav Ćali, potvrdio je da je u pitanju njihov oglas.

Ćalić je dodao da se čudi što ga zovu novinari i čak izrazio sumnju da ga “možda ne zovu novinari, nego neko ko ga gleda iza ćoška”.

“Pišite šta god hoćete. Možemo da se nađemo i možete da mi pošaljete mejl, ali ja se nalazim na putu i neću imati internet, tako da ne znam kada ću moći da vam odgovorim”, rekao nam je direktor.

Iz poznate advokatske kancelarije u Beogradu potvrđuju da je ova praksa u potpunosti pravno neosnovana.

“Zaposleni po zakonu odgovara isključivo ukoliko je namjerno i ciljano oštetio kompaniju u kojoj radi i tada će svakako odgovarati svojom imovinom, što je i regulisano obligacionim pravom. Ukoliko je neko posredovao u poslu a nije namjerno oštetio kompaniju, neće odgovarati. Čak i da je zaposleni potpisao da garantuje svojom imovinom, ako nije namjerno oštetio kompaniju, neće se smatrati krivim za materijalnu štetu”, izričiti su stručnjaci.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *