Bilderberg grupa skinula veo misterije?

Dodajte komentar

Bilderberg grupa se sastaje 11. juna u Austriji na jednom od najtajnijih svjetskih okupljanja koje je ove godine odbacilo veo misterije i javnosti pružilo uvid u do sada nepoznate detalje.

Četvorodnevni sastanak najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svijetu održaće se u Interalpen-Hotel Tirol, nedaleko od mjesta na kom je održan Samit Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja G7.

Sa šezdesetogodišnjom tradicijom tajnovitosti, ovogodišnje okupljanje predočilo je javnosti kompletan spisak učesnika i teme o kojima će se diskutovati.

Ko su učesnici?

Od 133 učesnika, 33 je iz SAD-a, 12 iz Ujedinjenog kraljevstva i 11 Francuza i po nekoliko Njemaca, Danaca, Kanađana, Šveđana, belgijanaca, Italijana…

Među političarima koji učestvuju na sastanku su holandski premijer Mark Rute i premijer Belgije Šarl Mišel. Osim njih učestvovaće i nekoliko ministara: britanski ministar finansija Džordž Ozborn, njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen i finski ministra finanasija Aleksander Stub.

U Austriju će doći i Hose Barozo, nekadašnji predsednik Evropske komisije, američki diplomata za borbu protiv Islamske države Džon Alen, ali i jedan član izvršnog odbora Evropske centralne banke. Bezbjednosne službe će predstavljati šef danske tajne službe Tomas Ahrenkiel i nekadašnji direktor CIA-e Dejvid Petreus, koji je i čelnik kompanije KKR.

Henri Kisindžer, nekadašnji američki državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost, učestvovaće kao ćelnik „Kisindžer asocijacije“. Među učesnicima su i finansijski giganti koji ukljičuju predstavnike iz Dojč banke, Santander-a, AXA grupe, naftne kompanije, ali i Simens-a i Erbas-a. Učestvovaće i ćelnici Blumberga i Ekonomista, kao i Linkedina i Gugla.

Učesnike će čuvati toliko policajaca da im privatno obezbjeđenje neće biti potrebno.

O čemu će se govoriti?

Kako prenosi strani mediji, zahvaljujući pravilima tajnosti sastanka, iako je poznato ko će prisustvovati, neće biti snimljen ni minut razgovora, niti će biti zvaničnih izvještaja ili izjava o tome šta je rečeno iza zatvorenih vrata.

Međutim, u ovogodišnji sastanak javnost ima uvid kroz 15 tema o kojima je predviđeno da se diskutuje u Austriji.

Razgovaraće se o predstojećim predsjedničkim izborima u SAD, o strategiji za borbu protiv Islamske države, o NATO-u, hemijskom oružju, Rusiji, Velikoj Britaniji, o aktuelnim ekonomskim pitanjima, Grčkoj, Iranu, globalizaciji, vještačkoj inteligenciji…

Pravilo konferencije je da “učesnici mogu slobodno da koriste dobijene informacije, ali ni identitet, ni pripadnost govornika, niti bilo kog drugog učesnika ne smije da se otkrije”.

Iako se, za razliku od prethodnih godina, sada nešto više zna o sastanku Bilderber grupe, teoretičari zavjera još uvijek tvrde da je riječ o okupljanju svjetskih moćnika u sjenci koji kroje sudbinu cijelog svijeta, posebno kada je riječ o politici i ekonomiji.

Bilderberg grupa

– Osnovana u maju 1954. godine kao međunarodna godišnja konferencija za održavanje dijaloga između Evrope i Sjeverne Amerike
– Ime dobila po hotelu u Holandiji u kom je prvi sastanak održan
– Pozivnice svake godine dobija između 120 i 150 političara, industrijskih i finansijskih eksperata, akademika i uticajnih predstavnika medija
– Opisana je kao forum neformalnih, nezvaničnih diskusija o “glavnim svjetskim temama”
– Nema zvaničnih predloga, zaključaka ili glasanja. Saopštenja se nikada ne izdaju

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *