Postoji li “Orbanomanija”?

Dodajte komentar

Ne postoji nikakva “Orbanomija” uprkos tvrdnjama Mađarske, kaže Stin Jakobsen. Odnos EURHUF mogao bi da bude posljednje “rano upozorenje” nulte granice i nultog rasta.

– Mađarska je uradila izuzetno dobar posao krajem 2014. kao i u ranijem periodu, međutim 75% tog rasta je bazirano na nižim cijenama energenata, nižim kreditnim stopama i deviznim kursevima a 25% na pozajmicama na konto budućeg rasta, npr. upadima u penzione fondove i korišćenju EU fondova”, kaže glavni ekonomista Sakso Banke Stin Jakobsen.

Jakobsen predviđa znatno slabljenje forinte u odnosu na prošlu godinu u Mađarskoj i uopšte sa politikom sličnom onoj koju vode Hrvatska i Grčka, da žele novac Evropske unije ali ne i prihvatanje odgovornosti i sprovođenje reformi koje dolaze uz njih, je očito propali predlog.

“Apel Mađarske nema nikakve veze sa ekonomijom, već je u funkciji “potrage za prihodom” gdje desetogodišnji prihod od 300 baznih poena sa za sada stabilnom valutom stvara priliv od očajnih penzionih i hedž fondova u prostoru inostranih investicija”, dodaje Jakobsen.

Jakobsen poziva sve investitore da pomno prate odnos EURHUF jer, kako kaže, mađarsku forintu vidi kao valutu sa najvećim profitom naspram povećanja kamatnih stopa američkih federalnih rezervi i potrebom nulte inflacije i rasta u svijetu.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *