Za pet mjeseci u stečaj otišla 151 kompanija

Dodajte komentar

Privredni sud je za pet mjeseci ove godine u 151 kompaniju uveo stečaj. Predloga za otvaranje stečajnog postupka bilo je 251. Stečajni postupak je otvoren nad Fabrikom elektroda Piva, Mljekarom Nika, Fepkom… kazao je u intervjuu Pobjedi predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

On je u intervjuu Pobjedi rekao da je prijedloga za otvaranje stečajnog postupka bilo 251.

Stečajni postupak je, između ostalih, otvoren nad Fabrikom elektroda Piva, mljekarom Nika, Fepkom.

Jovanić je podsjetio da je u prošloj godini u 497 društava otvoren stečajni postupak.

Na pitanje za koje se firme traži uvođenje stečaja, on je, s obzirom na veliki broj zahtjeva i činjenicu da samo u radu ima 615 predmeta stečaja, izdvojio neke postupke koji se nalaze pod posebnom pažnjom javnosti kao što su Vektra Boka, TV Vijesti, Tažeks.

“Najveći broj predmeta, oko 50 odsto, završi se u prva tri mjeseca, a devet odsto traje duže od godinu. Iz toga se može izvesti zaključak da se stečajni postupak sprovodi na efikasan i ekonomičan način, u cilju namirenja svih povjerilaca, što je u skladu s osnovnim načelima stečajnog postupka”, objasnio je Jovanić.

Na pitanje koji su razlozi ključni za postupke koji duže traju, Jovanić je odovorio da je to nemogućnost unovčenja imovine dužnika, pa se u pojednim postupcima oglas za prodaju imovine stečajnog dužnika raspisuje više puta, jer nema potencijalnih kupaca.

Jedan od ciljeva stečajnog postupka je, kako je naveo, i oporavak stečajnog dužnika kroz reorganizaciju, ili kroz prodaju imovine u cilju nastavljanja obavljanja djelatnosti i uspostavljanja pređašnjeg stanja.

“U toku je reorganizacija u nekoliko privrednih drštava kao što su Putevi Podgorica, Igalopromet, Novi Prvoborac, Javorak, PKB, Izbor Bar, Vektra Montenegro, dok je kroz prodaju imovine Željezare Nikšic unovčenjem stečajne mase ne samo namiren dio povjerilaca, već je i nastavljena proizvodnja”, rekao je Jovanić.

U toku je, kako je podsjetio, postupak prodaje imovine Kombinata aluminijuma KAP, koji je takođe uz novog vlasnika uspješno nastavio da posluje, kao i Rudnika boksita, sa namjerom da se nastave i uspostave proizvodni pocesi.

Jovanić je saopštio da je, stupanjem na snagu Zakona o sudovima, osnovan Privredni sud Crne Gore za teritoriju cijele države i samim tim ukinut Privredni sud u Bijelom Polju.

“Preuzimanjem predmeta, kao i nadležnosti nekadašnjeg Privrednog suda u Bijelom Polju, došlo je do povećanja broja svih predmeta koji se ne odnose samo na preuzete predmete, već i na povećan priliv novih. Sve to je uslovilo i donošenje nove odluke o broju sudija, koju je donio Sudski savjet u maju. Izborom novih sudija doći će do rasterećenja na svim referatima i potpune ažurnosti suda”, tvrdi Jovanić.

On je rekao da je u prošloj godini bilo 10,8 hiljada predmeta u radu, a svega 121 pritužba, od kojih se većina odnosila na nezadovoljstvo stranaka odlukom koja je donijeta u toku postupka.

Na pitanje koliko ima stečajnih upravnika i da li je taj kadar odgovarajućeg profila, Jovanić je odgovorio da ih, prema ažuriranoj listi Ministarstva pravde iz aprila ove godine, trenutno ima 198.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *