Soroš odustao od “Galenike”

Dodajte komentar

Američki milijarder Džordž Soros odustao je od kupovine “Galenike” razočaran time što se iz Vlade Srbije nisu udostojili da mu pošalju odgovor na ponudu.

Iz Vlade se nedavno moglo čuti da je Soros odustao od srpske fabrike zbog dugova od 220 miliona eura, a istina je, kako saznaje “Blic”, da kompanija ovog milijardera iz Nemanjine 11 nije dobila nikakav odgovor.

Da li je u pitanju to što je na ponudu trebalo odgovoriti u vrijeme kada su se u Vladi mijenjali ministri privrede ili je krivac nemar, tek Soros je odustao od Srbije.

Soros je preko svog fonda “Quantum strategic partners” još u oktobru 2014. poslao pismo o zainteresovanosti za “Galeniku”. Iako je riječ o neobavezujućem dokumentu, američki biznismen je slovio za jednog od ozbiljnijih ponuđača.

“Hteli su da kupe imovinu “Galenike”, a ponudili su i socijalni program. Namjeravali su da nastave proizvodnju ljekova. Međutim, nisu željeli da prihvate dugove od 220 miliona”, kaže dobro obaviješten izvor “Blica”.

Soros je za “Galeniku”, prema nepotvrđenim informacijama, ponudio između 60 i 70 miliona.

U Ministarstvu privrede su rekli “Blicu” da za Sorosa u ovom slučaju ipak nije bilo mjesta.

“Fond je predložio model privatizacije koji nije bio u skladu sa Zakonom o privatizaciji. Traženo je da Srbija pokrije sve komercijalne obaveze “Galenike”, što nije u skladu sa fiskalnom konsolidacijom, niti ima prostora zbog naših obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama. Ukupna dugovanja “Galenike” na kraju 2013. bila su oko 220 miliona eura”, rekli su u ministarstvu.

Prošlog mjeseca “Galenika” je raspisala poziv za privatizacionog savjetnika. Rok za nalaženje strateškog partnera je 31. maj 2016.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *