Lukšić i Kavarić podržali Jadransko-Jonski gasovod

Dodajte komentar

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar ekonomije Vladimir Kavarić potpisali su danas sa kolegama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije zajedničku izjavu o Jadransko-Jonskom gasovodu kojom su potvrdili snažnu podršku implementaciji projekta.

Izjava je potpisana na marginama Foruma „To be secure“, koji se održava u Budvi, a istom ministri su se saglasili da će sve zemlje potpisnice podržati i ohrabriti osnivanje međudržavnog komiteta i potpisivanje memoranduma o razumijevanju u najkraćem mogućem periodu sa ciljem uspostavljanja stalnog operativnog tijela koje će koordinirati sve buduće administrativno-tehničke aktivnosti.

Kako je saopšteno iz ministarstva, ovo tijelo će biti zaduženo za pripremu plana zajedničkih aktivnosti za buduću implementaciju projekata najkasnije do 1. oktobra ove godine.

“Budvanskom Izjavom o Jadransko-Jonskom gasovodu države regiona su još jednom potvrdile snažnu političku podršku realizaciji projekata od zajedničkog značaja i daljoj afirmaciji veoma sadržajne regionalne saradnje”, piše u saopštenju.

Lukšić se na marginama foruma sastao i sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara američkog State departmenta Hojtom Brajanom Jiom, ocijenivši da je Crna Gora ostvarila vidljiv napredak u ključnim oblastima, te da je veoma važno da do kraja godine nastavi istim intezitetom kako bi ispunila sve preduslove za dobijanje poziva za članstvo u NATO.

“Crna Gora veoma posvećena ispunjavanju obaveza iz evroatlantske agende, te da će njeno članstvo u Sjevernoatlantskom savezu doprinijeti jačanju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu cijelog regiona, a sagvornici su razmijenili mišljenja i o regionalnim pitanjima i važnosti kontinuirane posvećenosti daljem razvoju regionalne saradnje”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *