Turska nacionalizovala Bank Asyju

Dodajte komentar

Turske vlasti nacionalizovale su Banku Asya. Time je okončana dugotrajna politička bitka oko islamskog zajmodavca koji je sada čvrsto pod kontrolom vlade, piše Wall Street Journal.

Nacionalizaciju je kasno u petak najavila turska agencija za regulaciju i superviziju bankarskog sistema. Vlada je potez povukla samo nedelju dana prije kritičnih parlamentarnih izbora i napravila je tako novi korak u 18-mjesečnoj sagi tokom koje je islamski zajmodavac izgubio pola svoje imovine zbog političkih napada koji se potaknuli masovno povlačenje uloga.

Banka Asya sada pripada državnom fondu za osiguranje štednih uloga koji odgovara direktno predsjedniku Erdoganu.

 

Službeno poznata pod imenom Asya Katilim Bankasi AS, banka je postala glavna crta borbe između predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i turskog sveštenika Fethullaha Gulen, koji živi u SAD-u, čiji su sljedbenici osnovali banku.

Banka Asya bila je zvijezda u nastojanju da se poveća tržišni udio islamskih banaka, koje posluju po načelima islamskog prava ili šerijatu. Strani ulagači držali su oko trećine od 54 posto javno izlistanih dionica banke.

Uspješan razvoj banke prekinut je nakon što su tužioci povezani s Gulenovom religioznom mrežom 2013. prozvali i optužili Erdoganove ministre i poslovne saveznike za korupciju. Erdogan, koji je tada bio premijer, optužio je svoje nekadašnje saveznike da su planirali državni udar kako bi ga srušili , a provladini mediji napali su Bank Asyju kao finansijsku polugu navodnih pučista.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *