ECB u srijedu o kamatnim stopama, moguće značajne promjene kurseva

Dodajte komentar

Evropska centralna banka objaviće u srijedu odluku o visini referentnih kamatnih stopa. Budući da se upravo od ECB-a očekuje pokretanje ekonomskog rasta u cijeloj eurozoni, svaki sastanak i izjava čelnih ljudi ECB-a redovno uzrokuje naglu reakciju na finansijskim tržištima, podsjećaju analitičari Admiral Marketsa.

“Moguć je značajniji pomak kuesa eura u odnosu na sve ostale valute i značajnija promjena vrijednosti evropskih dionica te indeksa kao što su DAX i STOXX50”, prognoziraju.

Na finansijska tržišta snažno bi mogla uticati i odluka centralne banke Australije o visini referentnih kamatnih stopa, koja se očekuje u utorak ujutro po našem vremenu.

“RBA otvoreno podržava dalje slabljenje vlastite valute te ukoliko iznese bilo kakvu promjenu o dosadašnjem stajalištu moguć je nagli pomak kursa australijske valute”, ističu analitičari AM-a i podsjećaju da je australijski dolar u posljednje vije nedelje oslabio 5,5 posto.

U četvrtak sastanak i konferenciju za medije održava britanska centralna banka pa je moguć i značajniji pomak kursa britanske funte.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *