Šta čini dobrog project menadžera?

Dodajte komentar

Koliko puta ste tražeći posao u oglasima naletjeli na onaj gdje određena kompanija ili organizacija traži „project menadžera“? Dio onih koji traže posao jednostavno nema pojma šta je to „project menadžer“, dio odmah odustane, a oni koji se malo više zainteresuju za ovu poziciju, koja postaje sve više tražena, odluče da malo više saznaju o njoj.

Ono što na prvo nailaze je definicija „projektnog menadžementa“ ili upravljanja projektima: Upravljanje projektima (projektni menadžment) predstavlja disciplinu menadžmenta koja definiše odgovarajuću metodologiju i specifične metode i tehnike neophodne za uspješnu realizaciju projekata.

Ne djeluje strašno, zar ne?

A zatim dolaze termini, kao što su: PMP, PMI, životni ciklus projekta, Earned Value, WBS alat, mrežni dijagram…itd.

Ovo već djeluje ozbiljnije.

Međutim, pored određenog stepena obrazovanja i određenog znanja iz ove oblasti, da bi neko postao “project menadžer” potrebno je imati neke karakteristike koje nisu vezane za samu teoriju.

Da bi neko postao dobar “project menadžer” potrebno je, kao prvo, biti u stanju da se upravlja različitim ljudima i različitim ličnostima. Što znači, dobre komukacijske i organizatorske sposobnosti. Dobar “project menadžer” obezbjeđuje da sve bude urađeno na pravi način i na vrijeme. On je čovjek sa vizijom, i to u onom smislu da može da predvidi šta je potrebno da se projekat uradi. Znači, to je neko ko ima sposobnost da razmišlja unaprijed.

I kao posljednje, dobar “project menadžer”zna da je planiranje neophodno za sve, čak i onda kada se plan ne poštuje doslovno.

Zato, ako se odlučite da sljedeći put kada vidite oglas u kome se traži “project menadžer”, razmislite da li imate i ove karakteristike, jer bez njih, neće vam biti dovoljna samo teorija.

BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *