Ovo su najbogatiji ljudi na Balkanu

Dodajte komentar

Prva tri mjesta na Forbesovoj listi najbogatijih u regionu, pripadaju Hrvatima, dok je srpski “predstavnik” Miroslav Mišković tek četvrti. Mnogim preduzetnicima, prije svega iz Srbije, teško ući u trag novca, piše Forbes.

Ivica Todorić najbogatiji je čovjek u regionu, a slijede ga još dvojica Hrvata, Branko Roglić i Emil Tedeski.
Todorić i Agrokor imaju prihod i vrijednost dionica 3,379 milijardi eura, a najveće je iznenađenje što je sa 2,5 milijardi eura prihoda i vrijednosti dionica Roglić, vlasnik Orbica, pretekao Tedeskija iz Atlantic Grupe, čiji je prihod i vrijednost dionica 1,533 milijarde eura.

Najbogatiji Srbin i četvrti na listi najbogatijih u regionu je Miroslav Mišković, za kojeg se procjenjuje da ima 463 miliona eura prihoda. Na Forbesovoj listi na drugom mjestu, kada je riječ o najbogatijim Srbima, su Saša Glušac, Ivica Vukelić i Velibor Đurović iz Autoritas investimentsa sa prihodom od 369 miliona eura.

Prošlogodišnji lider Miodrag Kostić i njegova MK grupa imali su za 20 odsto manji prihod nego lane i više nije u “prvoj ligi”.

U BiH je najbogatiji Izudin Ahmetlić koji je sa svojom Hifa grupom ostvario prihod od 330 miliona eura, a slijedi Senad Džambić i njegov trgovački lanac Bingo sa zaradom od 258 miliona eura.

Od Makedonaca vrh bogataša je rezervisan za Minča Jordanova sa prihodom od 26 miliona eura, a slijedi Andrej Josifovski, “težak” 22 miliona eura.

Inače, Forbes se ove godine ogradio od potpune preciznosti stvaranja liste za cijeli region, tvrdeći da mnogi poduzetnici, prije svega u Srbiji, kriju zemlju gdje im “liježu” pare, pa je nemoguće svima ući u trag.

Među njima su prije svega Filip Cepter i Vuk Hamović, a slično je i sa Lukšićima u Hrvatskoj. Kada je riječ o “komšijama regiona”, Slovencima, najbogatiji su Iza i Samo Login i njihova kompanija Outfit 7 i imaju dobit od 617 miliona eura, a slijedi Sandi Češko, vlasnik Studio moderne sa prihodom od 390 miliona eura.

BIZLife

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *