Švajcarska otkrila bankarsku tajnu

Dodajte komentar

Švajcarska i Evropska unija potpisale su istorijski sporazum kojim će se povećati transparentnost novčanih tokova i ojačati sprječavanja poreskih utaja.

Prema sporazumu, obije će strane od 2018. godine automatski razmjenjivati informacija o bankovnim računima svojih građana.

Ovaj sporazum praktično znači kraj švajcarske bankarske tajne za građane Evropske unije, što će utajivačima poreza onemogućiti skrivanje novca na računima u Švajcarskoj, što je bila uobičajena praksa.

Danas potpisani sporazum početak je nove ere u poreskoj transparentnosti i saradnji između Švajcarske i EU. To je još jedan udarac utajivačima poreza, i korak ka poštenijem oporezivanju. Evropska unija imala je vodeću ulogu u uspostavljanju automatske razmjene podataka, u nadi da će je partnerske zemlje slijediti. Ovaj sporazum je dokaz da EU može ostvariti svoje ciljeve “, izjavio je Pjer Moskovici, povjerenik Evropske komisije za ekonomska i monetarna pitanja.

Automatska razmjena podataka je jedan od najefikasnijih instrumenata u borbi protiv poreskih utaja. Prema ovom sporazumu, zemlje članice će na godišnjem nivou dobijati imena, poreske brojeve i datume rođenja svojih građana koji imaju račune u Švajcarskoj, a na raspolaganju će biti i informacije o stanju na računu.

Evropska komisija je trenutno u pregovorima o sličnim sporazumima is Andorom, Lihtenštajnom, Monakom, i San Marinom, za koje se očekuje da će biti potpisani do kraja godine.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *