Nova zakonska rješenja dovode u nezagodan položaj i poslodavce i trudnice

Dodajte komentar

Posljednih dana digla se prašina o novom Nacrtu Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji predviđa da prva dva mjeseca trudničkog odsustva neće biti refundirana poslodavcu. Negoduju pojedine političke partije, nevladin sektor, a nije po volji ni poslodavcima.

Više je razloga, kako je kazala za Radio Antena M generalni sekrtetar Unije poslodavaca UPCG Suzana Radulović, na osnovu kojih se može zaključiti da predložena rješenja nijesu dobra. Ona je uvjerena da će ona dovesti u nezgodan položaj ne samo poslodavce već i trudnice.

“Takva rješenja se predlažu samo kod nas. Uporedna praksa pokazuje da je taj period u Ukrajini pet radnih dana, Kipru tri, Albaniji 14 dana, Makedoniji, Srbiji, BiH 30, Hrvatskoj 42 radna dana, kod nas figura 60 dana, što je apsolutno neprihvatljivo”, kazala je Radulović.

Zapanjujuće je, dodaje Radulović što nadležne institucije nemaju uopšte podatke koliko se radnih dana gubi u bolovanjima do 60 dana.

“Oni vode evidenciju samo o bolovanjima preko 60 dana, to je neprihvatljivo, jer naša praksa pokazuje da je upravo tu najviše zloupotreba. Dešava se da se traži 30 dana, izabrani ljekar to dozvoli, napravi pauzu od jednog ili dva dana, ne mora da se javi Ljekarskoj komisiji, pa opet ide 30 dana i tako u nedogled. Mi zahtjevamo da se kroz zakon moraju ugraditi rješenja koja će propisati pravila za ljekare kako otvoriti bolovanje”, istakla je Radulović.

Predsjenik skupštinskog odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Zoran Jelić iz DPS-a kaže da su negodavanja preuranjena, jer će, Nacrt tek da prođe javnu raspravu, a tek onda da dođe u skupšinsku proceduru.

“Nastojaćemo da kroz kvalitena zakonska rješenja žene maksimalno budu zaštićne, naročito one koje su one u random odnosu, kako bi se ostavrile kao majke. Treba sačekati konačan prijedlog, nakon čega ćemo se izjasniti u Skupštini”, kazao je Jelić.

Komenarišiću Nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju, Srđan Perić iz Pozitivne ocijenio je da se radi o dugoročno lošim odlukama koje će se negativno reflektovati na populacionu politiku.

“Politika ove Vlade je bez strateškog promišljanja, i rađa odluke gdje se održivost budžeta spašava tako što se od najranjivijih uzima sve što se može uzeti, a najbogatijima se daju svi mogući popusti”, kazao je Perić.

Negodovali su iz Juventasa. Smatraju da ukoliko bude usvojen odredbe Nacrta Zakona o zdravstvenom osiguranju da će doprinijeti diskriminaciji žena pri zapošljavanju.

Podsjećamo, prema sadašnjim zakonskim rješenjima trudničko odsutsvo od prvog dana pada na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.

Izvor: Antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *