“EU tone u vrtlogu njemačkih zabluda”

Dodajte komentar

Jedan od najuglednijih ekonomista 21. vijeka Džozef Štiglic tvrdi da je njemački pristup pogrešan i da politika štednje nije pravi model ni za jednu državu. On je istakao da Njemačka nije uspjela da poveća produktivnost, već svoje napredovanje temelji na snižavanju plata.

Napomenuo je da se ekonomske teorije koje zagovaraju štednju temelje na pretpostavci pune zaposlenosti, koja zapravo ne postoji nigdje u Evropi, a da su među onima koji uzimaju te pretpostavke kao relevantne i nejmački ekonomisti.

Štiglic tvrdi da su Njemačka i programi koje ona nameće odgovorni za to što su Španija i Grčka upale u depresiju i tvrdi da će se posljedice osjećati još mnogo godina.

On je uvjeren da reforme koje se baziraju isključivo na rezanju rashoda ne mogu donijeti dobro nijednoj zemlji.

Kada je riječ o problematičnim kreditima vezanim za švajcarski franak, Štiglic smatra da su krivi oni koji su odobravali kredite, jer nisu upozorili klijente na rizik.

To dovodi do pitanja da li se takvi krediti mogli nazvati potpuno pravednim”, zaključio je Štiglic i preporučio da se kroz zakone ograniči dalje uzimanje kredita u stranim valutama, a da se postojeći kreditni fond vezan za valutnu klauzulu reprogramira u domaću valutu.

Štiglic je nedavno objavio tekst u kom je priznao da je Amerika ekonomski išla u pogrešnom smjeru posljednjih 30 godina s obzirom na to da su ekonomske politike dovele do raslojavanja društva.

Štiglic je bio glavni ekonomista administracije Bila Klintona, a sada je izuzetno važan savjetnik u timu Hilari Klinton. Dobio je Nobelovu nagradu za ekonomiju i nekadašnji je glavni ekonomista Svjetske banke.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *