CEAC traži da crnogorski zvaničnici svjedoče pred sudom u Beču zbog stečaja u KAP-u

Dodajte komentar

Na zahtjev Centralne Evropske Aluminijumske Kompanije, u vlasništvu ruskog biznismena Olega Deripaske, crnogorski zvaničnici će biti pozvani da svjedoče pred međunarodnim sudom u Beču zbog stečaja i privatizacije Kombinata aluminijuma, piše današnji Dan.

Izvor iz CEAK-a, kompanije koja posluje u okviru En plus grupe, koja je gazdovala Kombinatom aluminijuma do jula 2013, godine kada je u tu kompaniju uveden stečaj na zahtjev Ministarstva finansija, za srpski portal Sputnik je kazao da crnogorske vlasti nijesu poštovale ugovorene obaveze iz 2009. i 2010. godine i tako su dovele KAP do bankrota.

Pored međunarodne arbitraže, kompanija je pokrenula dodatnih 60 postupaka u crnogorskim sudovima zbog nezakonite eksproprijacije Kombinata, kao i zbog njegove kasnije nezakonite prodaje kompaniji Uniprom iz Nikšića, po cijeni koja je bila niža od tržišne kazao je izvor iz CEAK-a.

Iz te kompanije su se pozvali i na presudu Okružnog suda u Nikoziji kojom se zabranjuje prodaja imovine KAP-a.

Uprkos sudskoj odluci u kojoj se navodi zabrana prometa imovinom KAP-a, premijer Crne Gore Milo Đukanović insistirao je na tome da se prodaja ipak obavi jer se, kako je tvrdio, radilo o stečajnom postupku u kojem pravo prvenstva imaju domaći sudovi. Tim povodom svoje nezadovoljstvo izrazili su i Evropska komisija i Evropski parlament naveli su iz CEAK-a.

Osim toga, CEAK je podnio oko 60 tužbi crnogorskim sudovima zahtijevajući poništenje nelegitimne eksproprijacije imovine KAP-a i dalje prodaje fabrike onima koji su povezani sa vladom, po cijeni ispod tržišne.

Predstavnik CEAK-a naveo je da se ukupan gubitak te kompanije zbog crnogorske vlade procjenjuje na 900 miliona eura.

KAP-om trenutno upravlja kompanija Uniprom, vlasništvo nikšićkog biznismena Veselina Pejovića. Pejović je kupoprodajni ugovor sa stečajnim upravnikom KAP-a Veselinom Perišićem potpisao 10. juna prošle godine, po kojem je trebalo da uplati 28 miliona eura za fabriku.

Međutim, Pejović je do sada u dvije rate uplatio svega polovinu kupoprodajne cijene, dok je uplata od preostalih 12 miliona drugim po redu aneksom ugovora odložena do polovine septembra.

CEAK je nekoliko puta tražio od Privrednog suda da odredi vještačenje kolika je dobit Uniproma bila od kada gazduje KAP-om, međutim, sud je sve te zahtjeve odbio. B.MA.

Potrubač najavio tužbe

Bivši finansijski direktor KAP-a Dmitrij Potrubač, koji je bio uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u krađi struje za potrebe KAP-a iz mebunarodne interkonekcije u vrijednosti od deset miliona, namjerava da tuži sve crnogorske funkcionere koji su učestvovali u njegovom hapšenju tokom ljeta 2013. godine.

Nedjelju dana on je bio pod policijskom stražom, a nakon toga protiv njega nije bila pokrenuta nijedna optužnica. Njega su praktično kidnapovali i zadržali bez ikakvih osnova, a pustili tek nakon što se naša firma obratila Evropskom sudu za ljudska prava. Konačna odluka o zatvaranju tog slučaja u Crnoj Gori je donijeta početkom 2014. godine, kazali su iz CEAK-a za Sputnik.

DAN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *