Auto-kompanije u strahu zbog strože kontrole dizelaša

Dodajte komentar

Proizvođači automobila u Evropi zabrinuti su zbog najavljene strože kontrole emisije izduvnih gasova vozila sa dizel motorima. Evropska unija promijeniće od septembra 2017. godine način na koji se utvrđuju nivoi emisije štetnih gasova iz auspuha dizelaša.

Novi propisi zahtijevaće da emisije izduvnih gasova umjesto u laboratorijskim uslovima budu mjerene u vožnji na putu.

Protivnici mjerenja izduvnih gasova u laboratorijama iz EU pojačali su kampanju u posljednjim mjesecima tvrdeći da takvo testiranje nije dovoljno precizno i da ne pokazuje stvarni nivo štetnih emisija koje proizvode dizel motori automobila.

Evropske metropole poput Pariza i Londona već preduzimaju mjere kako bi se zabranio ili ograničio saobraćaj dizelaša u centru grada, a francuska prestonica čak želi da potpuno onemogući kretanje automobila sa dizel motorima do 2020. godine.

Nedavno je slična zabrana počela da se primjenjuje i u holandskom Utrehtu.

Novim zakonom u EU biće uveden RDE (Real Driving Emissions) test koji će prinuditi proizvođače da promjene metodologiju mjerenja gasova, a samim tim i da izvrši unapređenja na budućim modelima sa dizel motorima kako bi zadovoljili strože standarde.

U Evropskoj uniji dizelaši čine gotovo polovinu novoregistrovanih vozila, uglavnom zahvaljujući nižoj potrošnji i manjoj emisiji ugljen-dioksida.

Međutim, dizel motori više zagađuju vazduh azotnim oksidima i štetnim finim česticama, koji izazivaju astmu, oboljenja disajnih organa pa čak i kancer.

Novom regulativom, koja će početi da se primjenjuje od 2017, proizvođači će između ostalog morati da preciznije mjere i ove veoma štetne supstance.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *