Vodeći proizvođač pametnih telefona: Samsung prvi na listi, Sony nije među prvih deset

Dodajte komentar

Bivši zaposleni Nokie, a sada analitičar specijalizovan za tržište mobilnih uređaja, Tomi Ahonen, objavio je svoju analizu o deset najboljih proizvođača pametnih telefona tokom prvog kvartala 2015. godine.

Prema njemu, Samsung je tokom prvog kvartala ponovo došao na vodeću poziciju među proizvođačima pametnih telefona, zahvaljujući prodaji 82,8 miliona uređaja, čime je ta južnokorejska kompanija ostvarila tržišni udio od 24,3%. Tokom četvrtog kvartala 2014. godine Samsung je imao tržišni udio od 20,10%, piše Bug.hr.

Na drugom mjestu se nalazi Apple koja je prodala 61,6 miliona svojih uređaja te time ostvarila udio od 17,9%, što je pad u odnosu na četvrti kvartal 2014. godine, kada je kompanija bila puno bliže preuzimanju prvog mjesta zahvaljujući tržišnom udjelu od 20,10%.

No najveće iznenađenje ove analize je činjenica da ostatkom liste proizvođača, od trećeg do desetog mjesta, gotovo u potpunosti dominiraju kineski proizvođači, izuzev petog mjesta na kojem se nalazi južnokorejski LG s 15,4 miliona prodatih uređaja i udjelom od 4,5%.

Na trećem mjestu se nalazi Lenovo s 18,7 miliona prodanih telefona i udjelom od 5,5%, nakon čega slijedi Huawei s 17,5 miliona prodanih telefona i udjelom.

Nakon spomenutog LG-a slijede Xiaomi, ZTE, Coolpad/Yulong i TLC/Alcatel.

Na desetom mjestu nalazi se nešto slabije poznata kompanija Vivo.

To znači da su Microsoft i Sony tokom prvog kvartala ispali s liste deset najboljih proizvođača pametnih telefona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *