Trejder na sudu traži bonus, iako mu je Lehman Brothers platio 263 miliona

Dodajte komentar

Barclays banka jednom je traderu isplatila 263 miliona dolara u pet godina nakon izbijanja finansijske krize, koju je izazvala banka u kojoj je prethodno radio. Bivši trader u banci Lehman Brothers  Jonathan Hoffman nije se zadovoljio svotom od 263 miliona, već traži dodatnih 83 miliona dolara za koje tvrdi da mu je bivša banka ostala dužna. U Barclaysu tvrde da je ta svota bila uključena u sve što su mu dosad platili.

Stečajni upravnik “Lehman Brothersa”, James Giddens,  je Hoffmana optužio za pohlepu i tvrdi da mu je Barclays već platio kompenzaciju za izgubljeni bonus Lehman Brothersa. Izvršni direktor Barclaysa, Michael Keegan se u iskazu pred sudom prisjetio kako je Hoffmana zbog njegovih potraživanja smatrao “drskim gadom” jer je njegovu odštetu iz Lehman Brothersa smatrao pokrivenom.

Barclays kupovao jake igrače

Barclays je nakon propasti Lehmana pristajao na skupe zahtjeve trejdera jer je htio da osifura usluge jakih igrača, a Hoffman na sudu tvrdi da se isplata Barclaysa odnosila na osiguravanje njegovih usluga. Wall Street Journalu je ispričao kako je bio vjeran sluga Lehman Brothersa, za koje je odrađivao dobar posao. “Ako su mi dužni novac ne razumijem zašto ga ne mogu naplatiti”, rekao je Hoffman.

Hofmanov advokat Douglas Baumstein je Guardianu ispričao: “Barclays Hoffmanu nije platio bonuse Lehman Brothersa. Dokazi pokazuju da su isplate Hoffmanu bile namijenjene kao podsticaj njegovom prihvatanju posla u Barclaysu, u kojem je trebao da ostane duže vrijeme.” Baumstein tvrdi da je njegov klijent u pet godina Barclaysu zaradio 1,25 milijarde dolara.

Plate i bonusi trejdera su poslovna tajna

Plate i bonusi trejdera obično se čuvaju kao poslovna tajna, ali podaci o Hoffmanovoj odšteti pojavili su se u sudskim dokumentima vezanim za njegovu tužbu i predstavljaju rijedak uvid u finansijske ugovore trejdera s bankama. Banke su prema zakonu, koji je donesen zbog pritiska javnosti nakon izbijanja finansijske krize, dužne da objavljuju samo plate i bonuse viših članova uprave.

Hoffman je za Lehman počeo raditi 1994. i postao je stručnjak za trgovanjem državnim dugom SAD-a. “Nikad nisam nijedan kvartal ili godinu završio u gubitku”, ispričao je sudu. Kaže da je obično trgovao sa svotama između 200 i 400 miliona dolara, a svoj stil je opisao odvažnim. “Nikad me nisu zanimale kamatne stope i razne statistike. S klijentima nikad nisam razgovarao. To me vjerovatno čini usamljenim vukom”, rekao je Hoffman Wall Street Journalu.

Kritike zbog visokih plaća i bonusa

Hoffman je Barclays napustio 2013., a sada trguje s vlastitim novcem i isplaćuje si platu od 200 hiljada dolara godišnje. Prema ugovoru s Barclaysom imao je pravo na 12 za prvih zarađenih 25 miliona dolara, a nakon toga je od zarade uzimao 14 posto. Prema proračunu njegovog advokata, u razdoblju između 2009. i 2013. zaradio je 183 miliona dolara.

Njegova zarada veća je i od one bivšeg direktora Barclaysa Boba Diamonda koji je u pet godina zaradio više od 185 miliona dolara, a dužnost šefa banke je napustio 2012. nakon skandala o namještanju Libora. Barclays je tada bio suočen s talasom kritika zbog visine Diamondove plate i bonusa, a njegov posljednji bonus od 4,2 miliona dolara je izazvao pobunu dioničara.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *