Ovo su američki direktori sa najvećim platama

Dodajte komentar

Među 10 najplaćenijih američkih direktora, čak šest dolaze iz kompanija koje se bave medijima i zabavom. Smanjen, ali i dalje izrazit jaz između zarade direktora i radnika, žene na direktorskim funkcijama plaćenije od muškaraca.

Među superbogatim rukovodiocima ima i direktora farmaceutskih kompanija koje u prosjeku najviše plaćaju svoje vrhovne šefove, pokazuje lista koju su sastavili agencija AP i kompanija Equilar.Direktor s najvećom zaradom u SAD je David Zaslav iz Discovery Communications koji je s povećanjem plate od 368 odsto prošle godine dobio 156,1 milion dolara.

Na drugom mjestu se nalazi šef televizije CBS Leslie Moonves sa 54,4 miliona dolara. Na trećem je sa 44,3 miliona dolara Philippe Dauman iz Viacoma, koji obuhvata i internet, film i kablovsku televiziju.

Na četvrtom mjestu je direktor Walt Disneyja Robert Iger sa 43,7 miliona dolara, a peta Marissa Meyer iz Yahooa sa 42,1 miliona dolara.

Slijede Leonard Schleifer iz Regeneron Pharmaceuticals sa 42 miliona dolara, Marc Benioff iz Salesforce.com sa 39,9 miliona, Jeffrey Leiden iz Vertex Pharmaceuticals sa 36,6 miliona dolara, Brian Roberts iz Comcasta sa 33 miliona dolara i Jeffrey Bewkes iz Time Warnera sa 32,7 miliona dolara.

Jedan od razloga zašto su direktori medijskih kuća među najplaćenijima jeste i to što oni kao sa svojim radnicima rade s veoma bogatim zvijezdama.

Zarade direktora u SAD porasle su u 2014. petu godinu za redom, pošto je rast na berzama doveo i do porasta dijela koji direktori primaju u akcijama. Zarade direktora kompanija obuhvaćenih indeksom Standard and Poor`s 500 u prosjeku je porasla na rekordnih 10,6 miliona dolara, pokazuje istraživanje Equilara i AP.

Najplaćeniji Zaslav predvodi Discovery od 2007. godine, a zarada mu je znatno skočila pošto je ispregovarao novi ugovor prema kojem će na tom mjestu biti do 2019. Njegova osnova plata je tri miliona dolara, ali je dobio i šest miliona dolara u novčanim bonusima, a u akcijama i hartijama od vrijednosti još 145 miliona.

Pod Zaslavovim vođstvom, Discovery, koji posjeduje i kanale TLC, Animal Planet ili Oprah Winfrey Network, uspješno je proširio poslovanje kupovinom Eurosporta. Akcije te kompanije su porasle za 243 odsto od kada je Zaslav na čelu.

S druge strane, prošle godine je došlo i do izvjesnog smanjenja u jazu između zarade direktora i prosječnog radnika. Generalni direktor je prošle godine u prosjeku zarađivao 205 puta više od prosječne plate radnika, dok je godinu dana ranije to bilo 257 puta. Jaz je ipak veći nego prije šest godina, prije recesije, kada su direktori zarađivali 181 puta više nego radnici.

Žene među direktorima imaju prosječno veće plate nego muškarci. Prosjek za direktorke je 15,9 miliona dolara, dok je kod direktora to 10,4 miliona dolara.

U prosjeku su najplaćeniji direktori iz zdravstvene industrije sa 13,6 miliona dolara, zatim industrije bazičnih materijala što obuhvata naftu, rude i hemijske kompanije. Najveći pad je bio među finansijskim kompanijama, čiji direktori su u prosjeku zaradili 10 miliona dolara.

Izvor: Billboard

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *