Bar i Rožaje uskoro dobijaju biznis zone

Dodajte komentar

Bar i Rožaje uskoro bi trebalo da dobiju biznis zone uz osam opština koje ih već imaju saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.U Crnoj Gori do sada su osnovane biznis zone u Bijelom Polju, Beranama, Nikšiću, Mojkovcu, Kolašinu, Cetinju, Ulcinju i Podgorici.

Olakšice
– U toku je procedura definisanja prostora koji će biti proglašen biznis zonom u opštinama Bar i Rožaje. U proceduri je formiranje menadžment kadra koji će biti zadužen za sistemsko upravljanje zonom objašnjavaju iz Ministarstva finansija. Svaka od opština u kojoj je formirana biznis zona ima određene olakšice za poslovanje i razvoj biznisa.

– U opštini Bijelo Polje oni koji odluče da posluju u okviru biznis zone oslobođeni su od plaćanja naknade za korišćenje putnog zemljišta, plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, plaćanja prireza na poreza na dohodak fizičkih lica, plaćanja poreza na nepokretnosti iznad 0,1% od tržišne vrijednosti nepokretnosti kazali su iz Ministarstva ekonomije odgovarajući na pitanje koje su konkretne olakšice po opštinama.

Ove olakšice investitor može koristiti samo ukoliko zaposli pet ili više radnika.

Opština Berane, recimo, daje zemljište na korišćenje za period do deset godina bez naknade.

– Potencijalni investitori se obavezuju da na ime korišćenja zemljišta uposle određen broj radnika: za korišćenje zemljišta površine do 2.500 kvadrata da uposli tri do pet radnika, do 5.000 kvadrata da uposli šest do 10 radnika, a za korišćenje zemljišta površine do 10.000 kvadrata 11 do 20 radnika kažu u Ministarstvu ekonomije.

Dobar primjer je, kažu u ovom Vladinom resoru, i prijestonica Cetinje.
– Na Cetinju u zavisnosti od broja novih radnih mjesta, bez obzira da li investitor kupuje zemljište ili ga uzima u zakup, ima niz olakšica. Umanjuje mu se naknada za komunalno opremanje od 60 do 100 odsto, umanjuje se porez na nepokretnost u visini od

50 do 100 odsto za jednu do četiri prve godine poslovanja. Ima pravo i na besplatnu pomoć pri izradi biznis plana, pripremi dokumentacije ističu u Ministarstvu.

Program
Lokalne samouprave, ocjenjuju iz Ministarstva ekonomije, efikasno rade na promociji poslovnog ambijenta i olakšica koje su predstavljene u okviru pojedinačnih zona.

– Do sada su svoje poslovanje ostvarili investitori u okviru biznis zona u Beranama, Cetinju, Nikšiću i Podgorici podsjećaju iz ovog Vladinog resora.

Na pitanje kako su u Vladi zadovoljni razvojem biznis zona, kažu da je program podsticanja razvoja biznisa u okviru ovih zona pokrenut prije četiri godine.

– Interesovanje je pokazalo više lokalnih samouprava od kojih je ovih osam definisalo i proglasilo biznis zone otvorenim za ulaganja objašnjavaju u Ministarstvu.

Klasteri i biznis inkubatori koji se u posljednje vrijeme intenzivnije promovišu su posebne jedinice organizovanja poslovanja.

– Biznis inkubator može, a i ne mora da posluje u okviru zone. Otvaranje regionalnog biznis inkubatora u opštini Berane je u završnoj fazi ističu u Ministarstvu.

Pripremljen novi model
Pripremljen je model osnivanja i upravljanja biznis zonama na osnovu najbolje evropske i regionalne prakse.

– On predstavlja savremen i napredan način za sistemski razvoj i upravljanje biznis zonama. Prethodno je testiran u praksi sličnih ili naprednijih ekonomskih sistema. Donošenjem novog modela će se, između ostalog, značajno uticati i na povećanje zaposlenosti, unapređenje poslovne infrastrukture, podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, privlačenje novih investicija, kao i na ravnomjeran razvoj svih jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori kažu u Ministarstvu ekonomije. Biznis zone predstavljaju, podsjećaju oni, jedan od modela unapređenja poslovnog ambijenta i u svijetu su prepoznate kao efikasan mehanizam privlačenja investitora i povećanja konkurentnosti kako lokalne zajednice, tako i države u cjelini.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *