Švajcarska objavljuje popis utajivača poreza iz inostranstva

Dodajte komentar

Švajcarski list Sonntagszeitung objavio je kako je tamošnja poreska uprava počela objavljivati imena mogućih utajivača poreza iz inostranstva. To je reakcija na brojne molbe za pravnu pomoć.

Kako javljaju mediji, Švajcarska je reagovala na zahtjeve Francuske, Njemačke, Rusije, Indije i još nekoliko zemalja o informacijama o mogućim utajivačima poreza. Švajcarska je odgovorila objavom imena tih osoba u službenom listu, koji je na internetu dostupan svim zainteresovanim.

Prema informacijama lista, riječ je o neuobičajenom postupku kojim švajcarska uprava želi dati mogućnost dotičnim osobama da “iskoriste pravna sredstva”.

Među osobama čija su imena objavljena nalaze se i poznate osobe. Jedan od njih je, piše list, Francisco Jose Ortiz von Bismarck, praunuk prvog njemačkog kancelara, u čijem je slučaju Njemačka zatražila od Švajcarske pravnu pomoć.

Švajcarska poreska uprava tvrdi da je više nego ranije izložena brojnim zahtjevima za pravnu pomoć.

– Neuobičajeno je objaviti imena osoba kojih se tiče zahtjev za pravnom pomoći, priznao je za Sonntatszeitung predstavnik porezne uprave Alexandre Dumas, ali kaže kako je to potrebno jer brojne zemlje ne dopuštaju direktan kontakt s dotičnim osobama.

– Banke očito nemaju previše interesa za traženje svojih klijenata, posebno zbog toga što mnogi od njih više uopšte nemaju račune u Švajcarskoj, tvrdi Dumas.

Objava imena predstavlja rušenje tabua u Švajcarskoj, budući sada svi zainteresovani mogu vidjeti imena onih za koje su zainteresovane poreske vlasti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *