Dolar ponovno jača

Dodajte komentar

Korekcija kretanja kursa dolara koja je trajala približno dva mjeseca je najvjerovatnije završena. Prethodne sedmice dolar je ponovno krenuo da jača u odnosu na gotovo sve ostale svjetske valute.

U odnosu na euro, američka je valuta u posljednjih desetak dana ojačala 5% a momentalni kurs EUR/USD na platformama MTradinga iznosi 1,0971. Na tom nivou kurs je posljednji put bio krajem aprila.

U odnosu na britansku funtu i japanski jen, dolar je ojačao 2%, a u odnosu na švajcarski franak 3,50%.

Jačanje dolara odrazilo se i na kretanje cijene nafte i zlata jer kretanje vrijednosti energenata i plemenitih metala negativno je korelirano sa kretanjem kursa dolara. Kad dolar jača, cijena nafte i zlata pada, a kad dolar slabi, cijena raste. U skladu sa tim, cijena WTI nafte je nakon nekoliko mjeseci rasta pala 5% i trenutno iznosi 59,50dolara po barelu, a cijena zlata je pala 2% i trenutno iznosi 1204,00 dolara po unci.

Mišljenje analitičara

Analitičari MTradinga smatraju da će dolar dugoročno nastaviti da jača u odnosu na gotovo sve ostale valute. Nastavak jačanja se očekuje na temelju osjetno bolje ekonomske situacije u SAD-u nego u ostalim razvijenim ekonomijama. Radi toga će američka centralna banka gotovo sigurno u toku godine početi zatezati monetarnu politiku što će uzrokovati prelijevanje ogromne količine kapitala u SAD te zajedno s tim i jačanje američke valute. Postoji realna mogućnost da će do kraja godine dolar barem na kratko postati jači od eura.

Na nastavak jačanja dolara može uticati i bilo kakav negativan događaj vezan za Grčku, Ukrajinu, Rusiju ili Bliski Istok koji može uznemiriti finansijska tržišta. Negativni događaji uvijek uzrokuju prebacivanje kapitala u sigurna utočišta kao što su zlato, švajcarski franak i američki dolar.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *