Euro u nedjelji potonuo 3,8 posto

Dodajte komentar

Euro prošle nedelje potonuo oštrih 3,8 posto, što je njegov najoštriji nedeljni pad u gotovo četiri godine. Najveći razlog padu leži u najavi Evropske centralne banke (ECB) koja je naznačila ubrzanje programa kupovine obveznica, dok je američki Fed poručio da ove godine namjerava da opoveća kamate.

Kurs eura potonuo je prošle nedelje prema američkoj valuti 3,8 posto, na 1,1015 dolara, najniži nivo od kraja aprila. Euro je oslabio i prema japanskoj valuti, za 2 posto, pa mu je cijena skliznula na 133,80 jena. Dolar je, pak, ojačao prema jenu, za 1,9 posto, pa mu je kurs dostigao 121,50 jena.

Najveći nedeljni pad eura od septembra 2011. godine posljedica je poruka funkcionera ECB-a da bi banka mogla poduzeti mjere kako bi zauzdala rast prinosa na obveznice u eurozoni i poduprla inflaciju.

Član izvršnog odbora ECB-a Benoit Coeure kazao je da će banka kupovati više obveznica tokom maja i juna zbog slabe likvidnosti na tržištima u julu i avgustu. Takve izjave, premda pažljivo oblikovane, uslijedile su nakon rasta prinosa na njemačke državne obveznice tokom proteklih mjesec dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *