Wall Street dobija jaku konkurenciju

Dodajte komentar

Nova kineska berza koja bi uskoro trebalo da bude oformljena spajanjem postojećih, u Šenženu, Hongkongu i Šangaju, predstavljaće ozbiljnu konkurenciju Volstritu.

Kina će na taj način postati veoma atraktivno mesto za velike investitore, pa njojorška berza može da se pripremi za snažnu konkurecniju. Očekuje se da će doći do spajanja tri velike kineske berze, u Šenženu, Hongkongu i Šangaju i da će biti formiran jedan globalni centar berzanske trgovine, sposoban da parira Volstritu.

U slučaju ujedinjenja, ukupna kapitalizacija kineske berze dostići će 13 milijardi dolara, pa će Kina tako postati druga najveća berzanska sila, posle Njojorške berze (16,5 milijardi dolara).

Kako se navodi, kinesko tržište je oduvjek važilo za veliko, ali se trgovina u toj zemlji obavljala “iza visokih zidova”, a samo tržište bilo je podijeljeno na tri dijela.

U Šangaju i Šenženu pravo na obavljanje trgovine imali su samo građani Kine, dok je pristup berzi strancima bio ograničen, za razliku od Hongkonga gde trguju samo strani investitori.

U novembru prošle godine osnovana je prva veza između berzi u Šangaju i Hongkongu, pa su investitori iz cijelog svijeta dobili priliku da kupuju i prodaju akcije u Šangaju, preko berze u Hongkongu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *