Italija vraća penzionerima milijarde eura

Dodajte komentar

Italijanski premijer Matteo Renzi, potvrdio je kako će njegova vlada isplatiti penzionerima više od dvije milijarde eura, poslije nedavne presude Ustavnog suda.

“Novom uredbom će biti vraćeno u prosjeku oko 500 eura za četiri miliona penzionera, što je ukupno 2,18 milijardi eura”, izjavio je Renzi i dodao da će sredstva biti obezbjeđena iz fonda čija je prvobitna svrha bila da ublaži stepen siromaštva u zemlji, prenosi AFP.

Početkom maja, Ustavni sud Italije je poništio jednu odredbu reformskog zakona o penzijama iz 2011. godine, zbog čega bi vlada sada morala da vrati penzionerima dug čija se vrijednost procjenjuje na iznos između pet i 13 milijardi eura.

Drakonske mjere štednje

Zbog prezaduženosti Italije, bivša vlada premijera Marija Montija je decembra 2011. uvela drakonske mjere štednje, među kojima reformu penzionog sistema.

Tada je povećan broj godina radnog staža i godina uplaćivanja doprinosa i penzije su počele da se izračunavaju na osnovu čitavog staža, a ne samo posljednjih zarada zaposlenog, kada su im plate obično najviše.

Uz to je za penzije veće od 1.400 eura mjesečno ukinuto pravo na povećanje u skladu sa rastom inflacije.

Pošto Ustav svima garantuje isto pravo na penziju, Ustavni sud je ukinuo odredbu po kojoj se penzije veće od 1.400 eura nisu uvećavale, za razliku od ostalih.

(Aljazeera)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *