Kod matične banke najviše petina para

Dodajte komentar

Centralna bankaje prethodnih godina registrovalajedan slučaj da je banka držala više novca na računu majke banke u inostranstvu nego što je propisano.

– Naložili smo banci da to svede u zakonom propisane limite, uz visoku novčanu kaznu, što je banka i poštovala u ostavljenom roku – kazali su Pobjedi iz Centralne banke, komentarišući izjavu premijera Mila Đukanovića na Atlas TV da imaju saznanja da je jedan broj domaćih banaka svoju likvidnost koristio za pokrivanje problema u svojim centralama domaćim depozitima.Premijer je ocijenio da je to, ali i niska kreditna aktivnost banaka, kao i visoke kamate, razlog da CBCG preduzme efikasniju regulaciju.

Iz CBCG su objasnili da je držanje likvidnih sredstava domaćih banaka na računima banki majki ograničeno na 20 odsto iznosa sopstvenih sredstava.

– Obračunavanje ove izloženosti se vrši u skladu sa posebnim propisom CBCG. Ovo ograničenje je restriktivnije u odnosu na direktive EU, koje ne uspostavljaju ograničenja, ali priznaju pravo nacionalnim regulatorima da ga mogu propisati, što je CBCG i učinila. Ovo rješenje je u primjeni upravo da bi se ograničila mogućnost da depozitni potencijal domaćih banaka u značajnijem obimu bude stavljen u funkciju stranih, objasnili su iz CBCG i dodali da držanje dijela likvidnih sredstava domaćih banaka na računima u inostranstvu, uključujući i sredstva na računu matične banke nijesu smetnja ni ograničenje za njihovo angažovanje u Crnoj Gori.

– Ta sredstva su im na raspolaganju u svakom trenutku. Osnovni razlog držanja sredstava na inostranim računima su sigurnost i manji troškovi. Sloboda protoka novca je pravna tekovina EU, sa kojom je regulatorni okvir CBCG usaglašen. Matične banke su u prethodnim godinama dokapitalizovale svoje banke u Crnoj Gori, kad god se ta potreba ukazala, kako bi održale stabilnost i sigurnost – tvrde u CBCG.

Banke u Crnoj Gori, navode, koje su supsidijarna pravna lica banaka iz inostranstva, posluju kao nezavisna pravna lica i dužne su da postupaju isključivo po crnogorskim zakonima.

– CBCG ima cjelovit i sveobuhvatan regulatorni okvir kojim se uređuje poslovanje banaka i kojim je uspostavljen konzistentan i efikasan sistem supervizije, usklađen sa evropskim zakonodavstvom i međunarodnim standardima zasnovanim na Bazelu II kažu u CBCG i dodaju da se pripremaju za Bazel III. Naglasili su i da ocjene o usklađenosti i primjeni regulatornog okvira nijesu njihove, nego MMF-a, Svjetske banke, nadležnih tijela Evropske komisije, kao i nezavisnih institucija. Nikad se, kažu u CBCG, nije desilo da su banke u Crnoj Gori odobravale kredite ili pozajmice matičnim bankama.

– Naprotiv, banke majke su kontinuirano podržavale supsidijare u Crnoj Gori pozajmicama koje su u pojedinim periodima iznosile na nivou sistema i 740 miliona eura. Posebno od 2006. do 2011, kada su depoziti i drugi izvori sredstava bili nedovoljni za podržavanje aktivnosti banaka objasnili su iz CBCG i dodali da domaće banke na 31. mart ove godine koriste 88,5 miliona eura pozajmica od matičnih banaka, uključujući subordinisani dug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *