Kuba postaje raj za nekretnine

Dodajte komentar

Kuba bi mogla da postane novi eldorado za tržište nekretnina, koje se postepeno otvara, piše francuski Le Figaro. Kubancima je od 2011. godine dozvoljena prodaja i kupovina nekretnina, ali na ostrvu ima samo par agencija za nekretnine.

Kubanci su uglavnom vlasnici stanova i kuća u kojima žive. Vlasništvo nad imovinom nije mijenjeno nakon revolucije osim u slučaju da je riječ o iseljenicima, a stanovi i kuće sagrađene u postrevolucionarnom periodu pripadaju stanarima kojima ih je država dodela.

Do 2011. Kubanci su jedino imali pravo zamjene stanove.

Zbog nedostatka građevinskog materijala, gradnja je skoro zamrla na tom ostrvu, a većina stanova je u lošem stanju, jer decenijama nijesu renovirani.

Francuski predsjednik Francois Hollande, koji je trenutno u zvanačnoj posjeti Kubi, očekuje da će francusko Ministarstvo građevine potpisati sporazume o izgradnji novih infrastrukturnih i stambenih objekata sa predstavnicima kubanskih vlasti.

Osim projekata o izgradnji, na Kubi se otvara ogromna mogućnost za otvaranje agencija za nekretnine, jer u Havani radi jedna agencija za izdavanje smještaja turistima i jedna za prodaju stanova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *