Dividenda HT-a solidna u poređenju s ostalim članicama Deutsche Telekom Grupe

Dodajte komentar

Dioničari Hrvatskog Telekoma mogu biti relativno zadovoljni dividendama, pogledamo li poređenje s ostalim kompanijama kojima je vlasnik Deutsche Telekom.

HT će ove godine isplatiti dividendu od 7 kuna (0,93 eura) po dionici, što je oko 50 posto nekonsolidovane dobiti u prošloj godini, pišu analitičari iCapitala.

To je otprilike i trend  kod vlasnika Deutsche Telekoma koji je isplatio kroz dividendu 100 posto neto dobiti u 2013. godini da bi to ove godine bilo smanjeno na 50 posto. Magyar Telekom u posljednje dvije godine nije isplatio dividendu baš kao ni Slovak Telekom. Crnogorski i Makedonski Telekom isplatili su i ove godine kroz dividendu 100 posto dobiti.

Slovačka vlada željela je da organizuje javnu ponudu dionica Slovak Telekoma i dogovori buduću isplaatu 50 do 80 posto neto dobiti kroz dividendu. No, kako je Deutsche Telekom dao ponudu za spomenuti udio pa IPO-a očito neće biti, valja pričekati i vidjeti kako će ubuduće izlgedati tempo isplate dividende slovačkog telekom operatera.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *