Politika ECB-a daje rezultate, raste kreditiranje evropskih banaka

Dodajte komentar

Evropska centralna banka je objavila da je u martu ove godine kreditiranje evropskih banaka poraslo prvi put nakon tri godine, za 0,1 posto na godišnjem nivou, a 0,2 posto u odnosu na januar, objavio je Jutarnji list.

Program povećanog otkupa hartija od vrijednosti, vrijedan više milijardi eura mjesečno, uspijeva postići učinak na koji je ECB i ciljao, ocijenio je web portal švajcarskog Credit Suissea.

Prema riječima Rica Deverella, šefa Odjeljenjaa banke za istraživanje globalnog tržišta hartija od vrijednosti s fiksnim prinosom, ECB je na tržištu državnih obveznica zemalja članica euro zone uspio dići cijene tako da je prinose spustio u negativni teritorij: njemačke petogodišnje obveznice tako trenutno nose minus 0,15 posto na godinu.

U takvim okolnostima mnogim evropskim institucionalnim investitorima nije preostalo ništa drugo nego da tržište državnih obveznica zaobilaze u širokom luku jer im pravila ne dozvoljavaju da ulažu papire koji će im po dospijeću sigurno donijeti gubitak.

Istovremeno, veći dividendni prinosi okrenuli su investitore prema dionicama, što je i bio jedan od glavnih ciljeva ECB-ova programa. Analitičari očekuju nastavak ovog trenda.

banka.hr/Jutarnji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *