Juncker: Izlazak Grčke iz eurozone nije opcija

Dodajte komentar

Atina mora preduzeti velike korake kako bi postigla kompromis sa svojim međunarodnim kreditorima, ali izlazak Grčke iz eurozone nije opcija, rekao je u ponedjeljak predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Grčki pregovarači i predstavnici Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda vode razgovore od četvrtka oko privremenog sporazuma o problemu grčkog duga.

Svi trebaju razumjeti da je evropska ekonomska i monetarna unija nepovratna. “Stoga,… grčki izlazak nije opcija”, rekao je Juncker.

Rezultati novog istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Grka želi da zemlja ostane u eurozoni, čak i ako to znači pristajanje na nove uslove finansijske pomoći, prenosi grčki portal ekathimerini.com.

Na pitanje da li žele zadržati euro ili povratak na drahmu, 66,5 posto ispitanika izjavilo je da preferira zajedničku valutu, a više od 27 posto bi radije povratak stare nacionalne valute.

Nešto je slabija podrška, 55,5 posto naprema 35 posto, ostanku u eurozoni ako bi to podrazumijevalo pristanak na novi memorandum.

Istraživanje javnog mnijenja proveo je istraživački institut grčkog Makedonskog sveučilišta, a naručio ga je Skai TV.

Istraživanje je takođe pokazalo da euro želi 53,5 posto birača Syrize, naprema 92,5 posto birača Nove demokracije, 36,5 posto Nezavisnih Grka i 27,5 posto birača Komunističke partije (KKE). Euro podržavaju svi birači Potamija i PASOK-a obuhvaćeni istraživanjem, dok su glasači desničarske Zlatne zore ravnomjerno podijeljeni, pokazuje anketa.

U slučaju novog memoranduma s povjeriocima kao uslova za ostanak u eurozoni, podrška među biračima Syrize pada na 34 posto, dok bi ih 58 posto u tom slučaju podržalo povratak na drahmu.

Takav rasplet podržalo bi 95,5 posto ispitanih birača Nove demokracije, 90 posto birača PASOK-a, 83,5 posto birača Potamija, 37,5 posto Nezavisnih Grka, 6 posto komunista i 58,5 posto birača Zlatne zore.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *