Koliko zarađuju slovenački top menadžeri?

Dodajte komentar

Menadžeri iz devet najpoznatijih slovenačkih preduzeća primaju plate koje se mjere stotinama hiljada eura, ali je ipak najplaćeniji šef Krke sa platom od fantastičnih 758 hiljada eura bruto.

Pslovni list Finance iz Ljubljane analizirao je primanja u devet kompanija iz prve kotacije Ljubljanske berze: Mercator, Gorenje, Telekom Slovenije, Sava Re, Petrol, Krka, Intereuropa, Luka Koper i Triglav osiguranje.

Za razliku od slovenačkih, hrvatske kompanije gotovo uopšte ne objavljuju plate svojih menadžera ili ih objavljuju grupno za kompletne uprave.

Slovenci su tu potpuno transparentni, pa se tako zna da od devet menadžera iz grupacije iz prve kotacije na Ljubljanskoj berzi najveću plaću ima šef Krke – Jože Colarič, i to 758 hiljada eura bruto. Drugi pak imaju plate od 138 do 350 hiljada eura bruto.

Iako je većina njih zadržala iste ili nešto više plate u odnosu na 2013, najviše odskače podatak o primanjima Tonija Balažiča, prvog čoveka trgovačkog lanca Mercator.

Balažič je tako lane dobio povišicu od čak 84.000 eura. Tako je njegova godišnja plata za 2014. iznosila bruto 266 hiljada eura .

Ivica Todorić sigurno nije bez razloga nagradio Tonija Balažiča. On je Mercator vodio i u vreme Agrokorovog preuzimanja što je bio kompleksan posao inače u vrijednosti više od pola milijarde eura. Uz to Mercator je paralelno ušao i u reprogram duga od čak milijardu eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *