10 poznatih brendova koji su prvenstveno bili stvoreni za vojsku

Dodajte komentar

Najčešće ne razmišljamo previše o proizvodima koje svakodnevno koristimo, niti znamo njihovu istoriju. Tako ne znamo da mnoge stvari koje su u svakodnevnoj upotrebi imaju vojnu istoriju ili su ratne prilike uticale na njihov nastanak.

Za neke od njih smo to mogli i pretpostaviti, na primjer džepni nožić ili Jeep, no za neke od njih to saznanje je prilično neočekivano.

1. Fanta

Fanta je nastala 1941. godine u Njemačkoj koja je tada bila pod embargom. Budući da se zato nije moglo doći do Coca-Colinih koncentrata, jedna je njemačkih punionica odlučila je da napravi novi napitak od raspoloživih sastojaka i tako je nastala Fanta.

2. Ray-Ban Aviator

Jedne od najpoznatijih sunčanih naočara na svijetu Ray-Ban Aviator osmišljene su na zahtjev pilota Johna MacCreadyja 1929. godine. Originalni prototip je napravljen 1936. godine sa zelenim staklima koje ublažavaju uticaj sunčeve svjetlosti na oko.

3. Ljepljiva traka

Duct Tape, ljepljivu traku, osmislila je kompanija Johnson& Johnson tokom Drugog svjetskog rata kada je vojnicima trebala čvrsta, fleksibilna i vodootporna traka kojom bi popravili svoje opremu i municiju.

4. Hugo Boss

Hugo Boss je bio službeni dobavljač uniformi za njemačku vojsku tiokom Drugog svjetskog rata. No, nedavno je otkriveno da su za Huga Bossa radili i zatvorenici, odnosno poljski i francuski Jevreji. Oko 140 poljskih i 40 francuskih zatvorenika u jednom koncentracijskom logoru krojilo je uniforme u posebnom dijelu kampa.

5. Jeep

Originalni Jeep osmišljen je 1941. za potrebe vojske. No, ubrzo su pretvoreni u vozila za ljude širom svijeta. A popularnost tog vozila leži u njegovoj izdržljivosti i robusnosti.

6. Super lijepak

Ljepilo Super Glue sasvim slučajno pronašao je tim naučnika, dok su tragali za idealnim materijalom za vojne pištolje. Ono im je bilo previše ljepljivo te su od njega odustali. No, 1951. naučnici iz Estman Kodaka saznali za to otkriće te se ubrzo ljepilo počelo prodavati u komercijalne svrhe.

7.M&M’s

Mars je izmislio recept za bombone M&M’s tokom španskog građanskog rata kada je Forrest Mars vidio vojnika kako jede komadić čokolade preliven premazom, kako se ne bi otopio na suncu.

8. Mobilni telefon

Vodafone je prvi mobilni telefon napravio za vojne svrhe – Mobira Transportable – težio je za današnje prilike nevjerojatnih pet kilograma.

9. Volkswagen Buba

Porsche je osmislio Volkswagen Bubu nakon narešenja Adolfa Hitlera, koji je na otvaranju berlinske automobilske izložbe između ostalog obećao da će svaka prosječna radnička porodica imati automobil.

10. Džepni nožić

Džepni nožić Victorinox oprema je američkih vojnika, papine garde i straže, kao i astronauta u svemiru.

11. Loptica skočica

Igračka Silly Putty, kod nas poznata kao “loptica skočica” nastala je zahvaljujući nedostatku gume za vrijeme Drugog svjetskog rata. Jedan od izumitelja General Electrica zamjenio je gumu silikonskim uljem u koje je dodao bornu kiselinu. Materijal koji je dobio pokazao se dobrom zamjenom za gumu, a nakon završetka rata od tog materijala se izrađivala popularna loptica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *