Audi razvio novu vrstu dizela koji se sastoji od ugljendioksida i vode

Dodajte komentar

U idealnom svijetu bez zagađenja svi bi vozili električne i automobile na vodonik. Audi je svjestan da društvo nije stiglo do tog stepena, ali ima rješenje za sve koje voze konvencionalne automobile.

Proizvođač automobila nedavno je proizveo e-dizel, sintetički dizel koji se bazira na ugljendioksidu i vodi, dostupnim hemikalijama koje su manje štetne prema okolini od sumpora i drugih sastojaka dizela.

Iako koristi sirovinu za proizvodnju goriva, Audi tvrdi da je riječ o obliku zelene energije zbog načina proizvodnje. Zagrijavanjem vode iz pare elektrolizom pod visokom temperaturom izvlače vodonik i kiseonik. Za proces je potrebna temperatura od 800 stepeni Celzijusovih, ali iz Audija kažu da očuvanu toplinu koriste za učinkovito zagrijavanje.

Zatim CO2 pod visokim pritiskom u sintetičkom reaktoru reaguje s vodonikom kako bi proizveo plavu sirovu tekućinu, iz koje rafiniranjem dobijaju e-dizel. Audi CO2 dobija iz fabrike bio goriva i direktno iz vazduha .

Odlična vijest je da će gorivo raditi na svim dizel motorima bez potrebe za modifikacijama. Moći će se koristiti u kombinaciji s klasičnim dizelom ili kao samostalno gorivo.

Audi nije naveo je količinu emisije štetnih gasova iz e-dizela.

 

(Telegram)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *