Višak preko 2.300 službenika

Dodajte komentar

Crnogorske lokalne samouprave su tokom 2014. nastavile sa praksom neracionalnog zapošljavanja iako nijesu usvojile analizu o optimalnom broju izvršilaca, niti plan smanjenja zaposlenih, što su morale uraditi do kraja prošle godine, pokazalo je istraživanje Instituta Alternativa.

Po zvaničnim podacima, kako su naveli iz te NVO, trenutno je najmanje 2.300 prekobrojnih u opštinama iako bi taj broj mogao biti i veći budući da su projekcije date bez prethodnih analiza i nijesu još uvijek sprovedene, piše Dan.

Opštine su, uz izuzetak Andrijevice, Danilovgrada, Mojkovca i Šavnika, sprovodile procedure zapošljavanja tokom 2014. godine bez obzira što nijesu ispunile formalne preduelove za to. Nijedna opština nije realizovala obaveze iz plana unutrašnje reorganizacije javnog sektora. Naime, kako bi smanjile broj zaposlenih, opštine su bile u obavezi da pripreme analizu o optimalnom broju izvršilaca što bi vodilo usvajanju novih pravilnika, te pripremi plana racionalizacije. Iako je rok istekao, opštine su na naš zahtjev odgovorile da ne posjeduju pomenuta dokumenta ili je rad na njima u toku. Po zvaničnim podacima, trenutno je najmanje 2.300 prekobrojnih u opštinama iako bi taj broj mogao biti i veći budući da su projekcije date bez prethodnih analiza i da nisu još uvijek sprovedene, navedeno je u saopštenju koje je potpisala koordinator istraživanja Jovana Marović.

Na upit o ukupnom broju zaposlenih, kako je saopšteno, lokalne samouprave ne dostavljaju podatke o zaposlenima u javnim preduzećima i ustanovama, već samo za centralnu administraciju, a Opština Žabljak je odbila zahtjev i po tom osnovu.

Po informacijama koje su Institutu Alternativa dostavile opštine, u lokalnim administracijama zaključno

sa 31. decembrom 2014. godine radila su 3.772 službenika i namještenika (nijesu uključeni podaci za Bijelo Polje, Žabljak i Gusinje). Ranije objavljeni podaci Ministarstva finansija pokazuju da je u septembru 2014. ukupan broj zaposlenih, uključujući i javne ustanove i preduzeća čiji su osnivači opštine, na lokalnom nivou iznosio 11.778, što je za 1.270 više nego 2012.,navedeno je u saopštenju.

U zapošljavanju prednjačili Podgorica i Pljevlja

U zapošljavanju tokom prošle godine prednjačile su opštine Podgorica, Pljevlja, Herceg Novi i Nikšić.

Opština Cetinje nije dostavila informacije o broju izvršilaca koji su primljeni u radni odnos tokom prošle godine, uz obrazloženje da uvid možemo ostvariti u njihovim prostorijama. Opština Bijelo Polje nije odgovorila na naš zahtjev, nastazljajući da se kontinuirano oglušava o zakonsku obavezu dostavljanja informacija na osnovu zahtjeva o slobodnom pristupu navedeno je u saopštenju Instituta Alternativa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *