Kako san utiče na vaše poslovne sposobnosti?

Dodajte komentar

Manjak sna utiče ne samo na vaše zdravstveno stanje, nego i uspješnost u poslu. Sledeći put kada sami sebi kažete da ćete spavati kada umrete, imajte na umu da će vas manjak sna upravo k tom vječnom snu dovesti još brže.

Čišćenje mozga od toksina

Već je odavno poznato da je mozgu, pa prema tome i cijelom telu, potreban san kako bi mogao normalno da funkcioniše i obavlja sve zadatke. Novija istraživanja su pokazala još nešto: mozak tokom sna čisti svoje stanice od toksičnih proteina koji su nusproizvod neuronske aktivnosti kada smo budni. Mozak ih može ukloniti samo ako spavamo, što znači da manjak sna onemogućava čišćenje mozga od toksina, što pak smanjuje sposobnost razmišljanja i funkcionisanja na potrebnom nivou.

San i zdravlje

Manjak sna smanjuje funkciju mozga i usporava mogućnost za procesuiranje informacija i rješavanje problema, ubija kreativnost, a povećava nivoe stresa i emocija. Manjak sna povezan je i s raznim zdravstvenim problemima kao što su srčani i moždani udar, dijabetes tipa 2. Zbog povećanja nivoa stresa proizvodi se hormon kortizol koji ima negativan uticaj na imunitet, vizuelno nas čini starijima jer kida ćelije kolagena. Manjak sna može da uzrokuje hormonske poremećaje, što može da utiče i na muški i na ženski reproduktivni sistem.

Higijena sna

Sprovedeno je istraživanje nad više od milion osoba, koje je pokazalo da se više od 90 odsto uspješnih poslovnih osoba koristi emocionalnu inteligenciju. Te osobe imaju vještinu razumijevanja i upotrijebe emocija u svoju korist, a dobra higijena sna je jedna od najvažnijih oruđa za njeno uspješno primjenivanje. Osobe koje imaju visoku emocionalnu inteligenciju znaju da nije ključna samo dužina sna nego i njegov kvalitet. Kada obaveze onemogućuju dovoljnu dužinu sna, vrlo je važan kvalitet.

Higijena sna:

Izacite kafu u popodnevnim satima

Smanjite unos alkohola

Jedite laganu hranu u večernjim satima

Zaboravite na tablete za spavanje

Izbjegavajte plavo svijetlo u noćnim satima

Prestanite da radite barem dva sata prije nego što odete na spavanje

Probudite se svaki dan u isto vrijeme uključujući vikende

Eliminišite faktore koji vam ometaju san

I na kraju, činjenica ostaje da ne treba svim osobama ista količina sna

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *