Kamate u crnogorskim MFI niže nego u okruženju

Dodajte komentar

Kamatna stopa, kada su u pitanju mikrofinansijske institucije u Crnoj Gori je na nivou ili čak niža nego u okruženju, a svakako su niže nego na globalnom nivou (prosjek oko 30 odsto), saopšteno je na okruglom stolu koji je organizovala Privredna komora Crne Gore PKCG a koji je okupio predstavnike IFC-a (članice grupacije Svjetske banke) i mikrokreditnih finansijskih institucija koje posluju u našoj zemlji.

Zoran Martinovski, menadžer u IFC-u zadužen za Crnu Goru i Makedoniju, predstavio je tu korporaciju kao najveću globalnu razvojnu instituciju koja je fokusirana na finansiranje privatnog sektora u zemljama u razvoju, kao i na pružanje savjetodavne i tehničke pomoći vladama i kompanijama. Predstavnici mikrokreditnih institucija MFI – Alter modus, Klikloan i Montenegro Investments Credit ukazali su da su najveći problemi mikrofinansijskog sektora nedovoljna razvijenost i uvezanost. Smatraju da nema u dovoljnoj mjeri razumijevanja regulatora o ulozi i misiji mikrofinansiranja, kao i o razlikama u poslovanju mikrokreditnih institucija u odnosu na komercijalne banke.

Nezaobilazna tema je sastanka je bila visina kamatnih stopa na mikrokredite te da li postoje mogućnosti da one budu niže. Iz mikrokreditnih institucija ocijenjeno je da je kamatna stopa na nivou, ili čak niža nego u okruženju kada su MFI u pitanju, a svakako su niže nego na globalnom nivou (prosjek oko 30 odsto).

Prema riječima menadžera IFC'a, ograničenje kamatnih stopa u Makedoniji na 16 odsto dovelo do gašenja pojedinih mikokreditnih institucija i samim tim dovelo do situacije da klijenti nijesu imali pristup kreditnim sredstvima. Time je, kako je kazao Martinovski, spriječena osnovna funkcija MFI – finansijska inkluzija onih koji nemaju pristup bankarskim proizvodima jer su njihovi biznisi suviše mali i samim tim previše rizični da bi bili predmet njihovog interesovanja.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *