Treba smijeniti neefkasne državne službenike

Dodajte komentar

Nije dovoljno da premijer samo kritikuje neefikasnu administraciju, nego treba da preduzima korake daje se oslobodi, kazalaje u razgovoru za Pobjedu direktorica Austrijskog ekonomskog centra Barbara Kolm komentarišući nedavnu izjavu premijera Đukanovića da neefikasna administracij a koči ekonomski razvoj.

Kolm je juče učestvovala na Free market road show koji je održan na UDG.

Neefikasne administracije treba se osloboditi. Smanjiti broj zaposlenih, ali se tu postavlja pitanje da li zakon o radu dozvoljava da neefikasne lako otpustite kaže Kolm i dodaje da je fleksibilan i konkurentan zakon o radu preduslov za ekonomski i razvoj preduzetništa. Ona je navela da Italija i Francuska imaju problem zato što njihovi zakoni o radi nijesu konkurentni, jer imaju mnogo benefita za zaposlene i glomaznu administraciju i guše biznis.

Mala i efikasna Vlada

Neefikasnoj administraciji, objašnjava, treba limitirati zadatke.

Treba stalno postavljati pitanje šta je stvarno zadatak države, a šta može da se odradi kroz privatizaciju. Kada u kontinuitetu preispitujete regulativu obavezno identifikujete stvari koje treba izbaciti kaže Kolm.

Pravila koja važe za privatni sektor treba da važe i za javnu administraciju. Ne poznajem, kaže, do kraja birokratiju u Crnoj Gori, ali je sigurno da je za privlačenje investicija potrebna mala i efikasna administracija i transparentnost u radu. Komentarišući ocjene da Vlada treba da promijeni ekonomski model i napravi blagi zaokret od liberalne ekonomije, Kolm kaže da je jedini dokazani razvojni model liberalno slobodno tržište.

To je jedini pravi put uspješnog razvoja. Singapur ne bi bio tako uspješna zemlja da nije slijedio put slobodnog tržišta, konkurencije, niskih poreza, borbe protiv korupcije – kazala je Kolm.

Na pitanje da li crnogorska Vlada dovoljno stimuliše preduzetništvo kazala je da nije do detalja upoznata sa situacijom, ali Vlada koja daje prednost slobodnom tržištu je na korak ka tome da podrži biznis.

Zakon o radu, odnosno uslovi za otpuštanje i zapošljavanje treba da budu takvi da ne predstavljaju barijeru. Akcenat staviti na ekonomske i individualne slobode, što manje regulative, malu i efikasnu vladu, vladavinu prava… Čvrsta valuta je, takođe, veoma važna – ocijenila je Kolm.

Biznis se u Crnoj Gori žali na česte promjene propisa, a Kolm kaže da nije dobro ako se poreski zakoni mijenjaju u kontinuitetu.

Neophodan je jednostavan poreski sistem, a idealna bi bila jedinstvena i što niža poreska stopa koja se dugo neće mijenjati – kaže Kolm.

Oprezno sa EU

Na pitanje da li će Crna Gora ulaskom u EU uspjeti da zadrži niske poreze Kolm kaže da se nada.

Brisel pokušava da jednim rješenjem pokrije više različitih problema. Kako sada stvari stoje, EU želi da sve članice imaju iste poreze, pa bi Crna Gora trebalo da ih poveća – kazala je Kolm i dodala da se EU mora reformisati.

Nije pravedno, kaže, da Slovačka koja ima niži BDP od Grčke plaća Briselu da bi on vadio iz problema Grčku. Nije rješenje ni u štampanju eura, što se sada događa.

Zbog toga je važno da Crna Gora vuče pametne poteze, da se drži investitora i poslova u svojoj zemlji, a ne da se prikloni redistribuciji iz Brisela kaže Kolm i dodaje da je EU trenutno u jednosmjernoj ulici, nema sve potrebne vrste slobode i zajedničku bezbjednost i da će morati neke stvari da se postave na svoje mjesto. Idealno bi bilo, smatra, kada bi Evropu predstavljali regioni koji se međusobno takmiče i da bi u tom slučaju Crna Gora imala značajnu ulogu.

Evropa drugima preporučuje, a sama ne sprovodi strukturne reforme. Važno je zato da počne sa reformama i da vrati princip supsidijarnosti. Da se poštuju kriterijumi Mastrihta – kazala je Kolm i dodala da Crnogorci moraju razmišljati kako da sačuvaju svoj identitet da ne budu preplavljeni onim što dolazi iz Brisela.

Crnu Goru, ocijenila je, čeka svijetla ekonomska perspektiva. Na pitanje da li je ta perspekriva zagarantovana bez obzira da li je u EU ili ne, Kolm je rekla da smatra da je bolja van EU.

Imaćete veću slobodu da radite ono što je neophodno sa biste bili uspješni – objsnila je ona i dodala da mladi ljudi ne treba da čekaju da im država rješava probleme nego da sami uzmu svoju sudbinu u ruke.

Ne odustajte i ne ponavljajte greške

Na konferenciji Free market road show, koja je juče održana na UDG, upozoreno je da prevelika birokratija i mnoge druge barijere usporavaju preduzetništvo.

Vlade ne smiju da stoje na putu otvaranja novih radnih mjesta, preduzetničkih ideja saopšteno je na Free marketu koji je otvorio ministar prosvjete Predrag Bošković, a govorili su rektor Unverziteta Donja Gorica Veselin Vukotić te brojni gosti iz inostranstva i zemlje.

Svaki preduzetnik, ocijenjeno je, treba da prihvati pad i neuspjeh i da nikada ne odustane ali i da ne ponavlja greške. Navjeći neprijatelji preduzetništva su, kako je ocijenjeno, Vlade koje nemaju slobodno tržište, limitirano tržište rada, visoki porezi i velika regulativa.

Dodatne naknade opterećuju građane i biznis

Komentarišući uvođenje naknade od sedam centi na cijenu goriva zbog finansiranja auto-puta i vrhunskog sporta Kolm kaže da to generalno opterećuje i građane i biznis.

Investicije u infrastrukturu su jako važne ali preporučujem da se finansiraju iz privat nog sektora a ne od javnog novca kazala

je Kolm ali i dodala da je odnos između slobodnog tržišta i infrastrukture uvijek problem kada su u pitanju infrastrukturni projekti. Pitanje je, kaže, do koje mjere da idete.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *