Slobodna Dalmacija: “Crna Gora otima hrvatsko more i vadiće naftu”

Dodajte komentar

“Slobodna Dalmacija“ objavila je danas teskt pod naslovom “Crna Gora otima hrvatsko more i vadit će naftu” u kom se navodi da Vlada Crne Gore računa na čak 2.020 kilometa kvadratnih hrvatskog mora, kršeći na taj način Protokol o granicama između Hrvatske i SRJ.

U tekstu se navodi da obije zemlje namjeravaju da istražuju ugljovodonik na tom prostoru.

U Vladi su demantovali tvrdnje ovog hrvatskog lista.

Upravo je Vlada Crne Gore, u cilju zaštite svojih interesa, uložila pregovor hrvatskoj strani i međunarodnim instancama zbog kršenja protokola prilikom raspisivanja hrvatskog tendera za davanje koncesija za istraživanje nafte i gasa u morskom području koji predstavlja spornu teritoriju“, stoji u reagovanju.

U Vladi napominju da se tender za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika ne primiče prostoru između azimuta 206 i 231, koje je sporno područje između dvije države.

Naprotiv, mi smo prvi tender orjentisali na prostor koji pokriva jugoistočni dio podmorja Crne Gore, odnosno prema granici s Albanijom. Ovo je poznato i “Slobodnoj Dalmaciji“ koja je i sama objavila je 9. avgusta 2013. godine mapu istraživanja koja sama po sebi opovrgava tvrdnje iz današnjeg teksta“, naglašeno je u reagovanju.

U Vladi ističu da ostaju posvećeni pregovorima oko utvrđivanja konačnog prijedloga teksta posebnog sporazuma kojim bi se dvije države obratile Međunarodnom sudu pravde u Hagu, a u cilju dostizanja konačnog rješenja u najboljem interesu za Crnu Goru i Hrvatsku.

(CDM)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *