LinkedIn će provjeravati jeste li lagali u CV-u

Dodajte komentar

Svi povremeno ‘uljepšavamo’ CV, ponekad da bismo ‘podebljali’ vlastita postignula, ponekad da bismo sakrili nedostatke. LinkedIn je, međutim, odlučio da tome stane na kraj.

Naime, izumitelj Lucas Myslinski je 2013. patentirao ‘Interactive Fact Checking System’, a LinkedIn ga je kupio. Stoga će ubrzo moći provjeravati sve činjenice koje navedete u biografiji na njihovoj mreži.

Prema opisu patenta, riječ je o interaktivnom servisu koji ‘automatski prati, procesuira i provjerava informacije te odlučuje o statusu istih’. U teoriji, ne zvuči pretjerano različito od Facebookovog novog sistema koji označava lažne vijesti te dodaje ‘satire’ tag. Razlika je u tome što će LinkedInov sistem provjeravati drže li vodu činjenice koje ste naveli u biografiji.

Kako bi patent tačno trebao da radi? Uzmimo, na primjer, rečenicu ‘Budva je najveći grad u Crnoj Gori’. Sistem bi trebao da ispravi pojedinca koji je tu informaciju naveo i informisati kako je, Podgorica veći.

Čak i ako se plan ostvari, teško da će sistem autonomno funkcionisati. Potvrđivanje svake pojedine informacije u CV-u svakog pojedinog korisnika je vrlo vjerovatno jako teško automatski provjeriti. Ipak, to je korak naprijed prema uklanjanju hrpe lažnih informacija koje se ‘množe’ na webu, čak i ako je riječ o ličnim informacijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *