Kako i kada da izrazite neslaganje nadređenoj osobi?

Dodajte komentar

Cilj izražavanja neslaganja ne treba da bude vaše dokazivanje kako ste vi u pravu, a nadređena osoba ne, prkos i inat nisu dobri, nego konstruktivno pronalaženje rješenja.

Ovo je nekoliko savjeta kako da kažete ono što mislite i budete slobodni da se ne složite sa nadređenima ako mislite da nisu u pravu ili da je to na neki nacin loše.

1. Nikada nemojte pokazivati nepoštovanje – Bez obzira na to u kojoj se mjeri ne slažete s nadređenom osobom oko bilo koje stvari ili problema, uvjek imajte poštovanja. Naravno, nadređena osoba i prema vama mora da ima primjeren nivo poštovanja. Nemojte zaboraviti da u hijerarhijskoj ljestvici vi niste u ravnopravnom položaju.

2. Nemojte pokazivati neslaganje s nadređenom osobom u javnosti – Na poslovnim sastancima, prezentacijama i bilo kojim drugim poslovnim prilikama, ako ne želite odmah nakon sastanka da budete otpušteni ili da snosite razne druge poslovne posljedice, imajte na umu da je nadređena osoba “zakon“.

3. Direktno izrazite svoje neslaganje nadređenoj osobi – Kada se ne slažete s nadređenom osobom, izrazite svoje mišljenje njoj, a ne svojim kolegama ili drugim nadređenim osobama.

4. Izaberite pravo vrijeme za izražavanje neslaganja – Uvjek se može dogoditi da reagujete impulsivno, nepromišljeno, u afektu, ali to ne umanjuje štetu. Izrazite svoje neslaganje nadređenoj osobi samo kada imate priliku da razgovarate s njom u smirenom okruženju i kada za to postoje okolnosti.

5. Neslaganje ne smije da bude na ličnom nivou – Kada izražavate neslaganje nadređenoj osobi, prezentujte ga na način da ono nije na nivou nadređena osoba nasuprot vas, nego nadređena osoba i vi nasuprot problema.

6. Jeste li sigurni da je to pametna ideja? – Neke nadređene osobe jednostavno ne vole da mu podređeni izražavaju neslaganje, na bilo koji način i u bilo kojoj formi. Možda ako vaša nadređena osoba ima svoju nadređenu osobu, možete njoj da iznesete problem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *