Dobit Googlea u proteklom kvartalu dosegnula 3,6 mlrd dolara

Dodajte komentar

Prihodi Googlea porasli su u prvom tromjesečju 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 17,2 milijarde dolara, jer je rast prihoda od oglašavanja znatno nadmašio negativan uticaj visokog kursa dolara i pada cijena oglašavanja, piše Banka.hr.

Prema poslovnom izvještaju objavljenom u četvrtak, čista dobit tog tehnološkog diva dosegnula je u proteklom kvartalu 3,6 milijardi dolara, oko 4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je iznosila 3,45 milijardi.

Pritom su prihodi od oglašavanja porasli za 11 posto na godišnjem nivou, na 15,5 milijardi dolara. Broj oglasa, ili plaćenih ‘klikova’, porastao je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 13 posto, dok je prosječna cijena oglašavanja, ili ‘troška po kliku’, pala za sedam posto.

Googleu, kao i mnogim drugim američkim kompanija, štetu nanosi i visok kurs dolara, koji je u prvom tromjesečju porastao oko devet posto u odnosu na korpu najvažnijih svjetskih valuta.

Premda su i prihodi i dobit nešto manji od očekivanja analitičara, cijena dionice Googlea porasla je više od tri posto nakon objave poslovnih rezultata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *