Crna Gora taksama već plaćala auto put, ali Srbiji

1 komentar

Taksa na gorivo od sedam centi po litru, koju je Vlada Crne Gore donijela nedavno Uredbom ne uvodi se prvi put u našoj državi. Podaci u koje su Dnevne novine imale uvid jasno pokazuju da je 2003.

Vlada uvodila slične namete koji su takođe korišćeni za gradnju autoputeva u tadašnjoj zajedničkoj državi sa Srbijom.

Taksa uvedena 2002. godine

Vlada Crne Gore 2002. godine dok smo još bili u zajednici sa Srbijom donijela Uredbu kojom je propisana naknada za izgradnju autoputeva koja se izdvajala iz cijene goriva i to 9,7 centi za olovni i bezolovni benzin, dok su crnogorski vozači prilikom sipanja dizel goriva u svoje vozilo po litru za gradnju autoputeva izdvajali 3,5 centi. Ove cijene su bile na snazi do donošenja Uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata 2003. godine. Novom Uredbom smanjena je visina takse za olovni i bezolovni benzin koja je iznosila sedam, odnosno 5,9 centi.

S obzirom da se u našoj državi u tom periodu nije gradio autoput novac od takse na gorivo iz Crne Gore najvjerovatnije je iskorišćen za finansiranje gradnje autoputa u Srbiji.

Uredba ukinuta 2009. godine

Vladina Uredba iz 2002. godina ukinuta je tek 2009. Nakon pauze od šest godina, naknada je ponovo vraćena na osnovu Uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata i propisuje naknadu za izgradnju autoputeva i reprezentativnog sporta u iznosu od sedam centi na sve vrste goriva.

Kako je u Vladi ranije saopšteno, godišnji prihodi po osnovu ove takse biće oko devet miliona eura.

“Uredbom o dopuni Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, predviđeno je da se prilikom obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojima se vrši promet na malo na tržištu Crne Gore, uključi naknada za izgradnj u autoputa u visini od pet centi po litru kao i za finansiranje reprezentativnog sporta u visini od dva centa po litru”, kazali su Dnevnim novinama iz Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ma nemojte!
    Pa uredba ukinuta tek 2009 godine?
    Od Srbije smo se rastavili 2006., što znači da je naredne 3 godine naša Vlada neosnovano punila nečije džepove našim parama!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *