Hljeb, mlijeko i meso neće za sada poskupiti?

Dodajte komentar

Cijene hljeba, mlijeka, mesa i mesnih prerađevina neće biti povećane zbog poskupljenja goriva od sedam centi, koje je sinoć uslijedilo nakon odluke Vlade da uvede naknadu za gradnju auto-puta i vrhunskog sporta saopštili su Pobjedi predstavnici ove industrije.

Od sinoć zbog naknade litar eurosupera 98 košta 1,31 euro, eurosupera 95 -1,27 eura, eurodizela 1,15 eura, lož ulja za veleprodaju 1,11 eura, a lož ulja za grijanje 83 centa. Naredni obračun je, prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, 4. maja.

Trpjećemo

Predstavnik podgoričkog Inpeka Milko Beljkaš kaže da nema najava da će poskupiti hljeb zbog takse od sedam centi na cijenu goriva.

– Kao što ranije nijesmo snizili cijene hljeba kad je gorivo bilo pojeftinilo, tako ih ni sada nećemo povećavati kad je skuplje. Nema najava o poskupljenju proizvoda u našoj fabrici.

Trpjećemo ovo poskupljenje goriva za sada. Ne bi bilo dobro da dodatno poskupi gorivo -kaže Beljkaš.

Problem, dodaje on, nije bezazlen jer tek treba da se vidi kako će reagovati transport od kojeg proizvođači takođe zavise.

– Vidjećemo kako će se stvari razvijati dalje. Treba da prođe malo vremena da bismo kroz analizu znali kakvi su sve dodatni troškovi kaže Beljkaš. Suvlasnik Mljekare ,,Lazine“ Milutin Đuranović kaže da se ne razmišlja o poskupljenju mlijeka.

– Najnovije poskupljenje nafte i njenih derivata neće se odraziti na cijene mlijeka i mliječnih proizvoda. I ranije je gorivo pojeftinjavalo, pa nijesmo sniža

vali cijene. Nećemo ih sada ni povećavati. Ne bi bilo korektno i zbog toga što imamo podršku države kroz povraćaj akciza kazao je Đuranović Pobjedi. Na najnovije cijene goriva neće reagovati ni u mesnoj industriji, kazao je Pobjedi Đorđije Goranović, vlasnik MI „Goranović“.

– Svako poskupljenje energenata je opterećenje za proizvođače, ali ovo možemo da podnesemo zato što su cijene goriva, jednostavno rečeno, podnošljive. Cijene proizvoda će ostati iste kaže Goranović.

I on smatra da ne bi bilo dobro da uslijedi novo povećanje cijena goriva.

Prevoznici ljuti

Za razliku od proizvođača hljeba, mlijeka, mesa gradski prevoznici su već saopštili da se boje da će biti prinuđeni da povećavaju cijene. Neće to, kažu, uraditi odmah, ali…

Vlasnik ,,BLT“ Božo Bulatović već je kazao da će ovih dana u okviru firme vidjeti šta će biti sa cijenama.

– Ovih dana nećemo podizati cijenu karte, a šta će biti narednih dana vidjećemo kazao je Bulatović objasnivši da su taman bili krenuli korak naprijed, a da će im poskupljenje goriva biti dva nazad.

Vlasnik firme ,,Montenegro prevoz Pejović“ Danilo Pejović je odmah kada je Vlada donijela odluku o sedam centi takse kazao da će sačekati da vidi šta će biti sa cijenama goriva u narednom periodu. Sigurno je, kaže on, da ova taksa direktno utiče na kvalitet rada.

Da li će cijene taksi usluga biti skuplje znaće se, kako su najavili iz udruženja, ovih dana. Posljednje promjene cijena goriva bile su, podsjetimo, 24. marta kada je eurosuper 98 poskupio jedan cent.

Pozitivna: Vlada hitno da objasni razloge nezakonite naknade

Iz Pozitivne Crne Gore traže da Vlada hitno objasni na osnovu kojih ekonomskih parametara je donijeta odluka o uvođenju takse na gorivo koja će, kako su ocijenili, dodatno ekonomski iscrpiti ionako siromašne građane. Oni su ocijenili da uvođenje naknade ima veze sa neodgovornim kreditnim zaduženjem u dolarima za potrebe gradnje auto-puta.

– Nakon tako skandalozne i nezakonite odluke, Vlada je dala još neprimjernije pojašnjenje da se radi o ‘luksuznoj

robi’, koju je potrebno dodatno oporezovati u svrhu stabilizacije budžeta navodi se saopštenju generalnog sekretara Pozitivne Srđe Popovića.

On je podsjetio da se radi o gorivima za automobile i lož ulju za grijanje objekata, zbog čega, kako je rekao, ni u šali nije moguće energente koji se koriste za zadovoljenje osnovnih ljudskih potreba svrstati u kategoriju luksuzne robe.

Građanski pokret URA i MANS protekle sedmice su, podsjetimo, saopštili da je neprihvatljiva odluka Vlade da uvede taksu, zato što je to novi udar na standard građana.

Vlada bi, ocijenili su iz URA, umjesto što uvodi dodatne takse i namete građanima, trebalo da naplati poreski dug, drastično smanji broj službenih vozila i službenih putovanja.

Iz MANS-a kažu da je ova taksa samo prva u nizu novih nameta za auto-put koji će se u narednom periodu uvesti građanima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *