Možemo da odahnemo: Naučnici su otkrili da poze ne djeluju na uspješnost

Dodajte komentar

Naučnici su nas još jednom spasili, ovoga puta od fanatika poslovnog govora tijela. Univerzitet u Cirihu objavilo je da je njihova zadnja studija pokazala kako macho poze i ostali položaji tijela koji sugerišu moć, nemaju baš nikakvog uticaja na karakter i sposobnosti ljudi.

Tako je srušen jedna od iritantnijih teorija da dizanje nogu na stol, zavaljenost u stolicu s rukama iza glave, naginjanje na sto i slično, mogu povećati osjećaj moći u čovjeku i trajno ga pretvoriti u sposobnijeg i sretnijeg radnika. Ova teorija je starija od same psihologije ali je slavna postala tek nedavno, kad ju je na TED konferenciji u govoru “Fake it till you become it” na simpatičan način iznijela Amy Cuddy.

Cuddy je vodila istraživanje Harvard Business Schoola iz 2010. u kojemu je utrvrđeno da položaji tijela koji sugerišu moć daju snažan podsticaj lučenju testosterona i smanjuju stres.

“Fake it till you become it” je postala mantra odnosno nova, unaprijeđena skraćenica fake-it-till-you-make-it filozofije za korporativnu kulturu koja više ne vole grube riječi.

Ništa se ne mijenja, samo vam se čini da ste jači

Najnovija studija o kojoj pišemo, a koju je vodila Eva Ranehill, trebalo je da nastavi tamo gdje je stala Cuddy samo na većem uzorku, od 200 umjesto Harvardovih 42 ispitanika. Naučnici u Cirihu uzeli su u obzir i pristranost ispitivača pa su pitanja i uputstva davali putem kompjutera.

Rezultati su pokazali da položaji koji sugerišu moć ljudima samo stvaraju osjećaj da se u njima nešto promijenilo ali da nema nikakvog neurološkog, hormonalnog, jednostavno nikakvog tvrdog pokazatelja da išta bitno mijenjaju.

Ako ste već usavršili pozu, ipak dobre vijesti

“To ukazuje da je glavni uticaj takvih poza u tome što osoba shvata da može imati više samopouzdanja ali one nemaju nikakvog efekta na ponašanje ili fiziologiju.” rekla je Eva Ranehill.

Nijedan od ispitanika koji je prijavio da se u spomenutim položajima tijela  osjeća sigurnije, nije se počeo ponašati sigurnije. Za one koji su su već usavršili svoje dirketorske poze, sve je ok. Još niko nije srušio onu da je važnije izgledati nego biti faca.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *