Kreće poskupljenje prevoza

Dodajte komentar

Nova taksa na gorivo od sedam centi po litru izazvala je negodovanje među prevoznicima gradskog saobraćaja u Podgorici. Prema riječima vlasnika kompanije “BLT” Boža Bulatovića, narednih dana karta neće biti skuplja, ali se boji da će prevoznici biti prinuđeni da povećaju cijenu.

Bićemo prisiljeni na poskupljenje

Vladina uredba o uvođenju takse od sedam centi na litar naftnih derivata danas zvanično stupa na snagu, dok će od sjutra početi zvanično da se primjenjuje nakon što Ministarstvo ekonomije saopšti moguće korekcije cijene goriva.

Odluka Vlade nije naišla na odobravanje kod vlasnika gradskog prevoza u Podgorici koji to objašnjavaju činjenicom da upravo od cijene goriva zavisi i cijena karte kao i kvalitet usluge.

Taman smo krenuli korak naprijed, pa će nam sad ovo biti dva nazad. Što se tiče moguće promjene cijene karata, mi ćemo u okviru firme da vidimo šta raditi dalje. To me najviše muči da povećam cijenu karte, a bojim se da ćemo biti prinuđeni to da uradimo. Zasad, ovih dana nećemo podizati cijenu karte, a šta će biti narednih dana vidjećemo“, rekao je Dnevnim novinama vlasnik preduzeća “BLT” Božo Bulatović.

Pejović: Čekamo korekcije goriva

Sličnog mišljenja je i vlasnik firme “Montenegro prevoz Pejović” Danilo Pejović. Prema njegovim riječima, oni će sačekati da vidi nove korekcije cijene goriva koje će danas objaviti Ministarstvo ekonomije nakon čega će donijetu odluku o mogućem povećanju cijene karte.

Pratimo situaciju. Ne znam koliko bi bilo pametno baš sad podići cijenu karte, ali ono što mogu sa sigurnošću reći jeste da ova taksa direktno utiče na kvalitet rada. Lično, ja bih sačekao da vidim šta će biti sa gorivom, tj. da li će biti novih korekcija i koja će biti njihova cijena“, objasnio je DN Pejović.

Da li treći prevoznik, “Pg saobraćaj” razmišlja o povećanju cijene karte nijesmo saznali jer vlasnik Haris Alivodić nije odgovorao na pozive naših novinara.

Kako DN saznaju vlasnici taksi udruženja još uvijek razmišljaju o mogućoj korekciji cijena, a konačna odluka se očekuje do kraja nedjelje.

Mans: Uredba o gorivu neustavna

Donošenjem uredbe kojom se propisuje posebna naknada za gorivo, Vlada Crne Gore je prekoračila ustavna ovlašćenja i uvela dažbine koje nijesu propisane niti jednim zakonom, zbog čega će MANS početkom sedmice Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti sporne Vladine uredbe, saopštio je direktor Istraživačkog centra MANS Dejan Milovac.

“U članu 142 Ustava Crne Gore propisuje da se ‘porezi i druge dažbine mogu uvoditi samo zakonom’, a kako naknada za izgradnju auto-puta i reprezentativni sport predstavlj a j avni prihod, odnosno prihod budžeta, jasno je da se ona mogla uvesti jedino donošenjem posebnog zakona koji bi morao biti verifikovan u Skupštini Crne Gore. Umjesto toga, obaveza plaćanja ove naknade je donijeta jednostranom uredbom Vlade Crne Gore, kako bi se što je više moguće limitirala javna diskusija po ovom pitanju i u potpunosti izbjegla provjera opravdanosti takve odluke u crnogorskom parlamentu”, naveo je Milovac.

Pored toga, kako je saopštio on, ovom spornom Vladinom uredbom je propisano da ona stupa na snagu danom objavlji-

vanja, što je suprotno ustavnom principu da zakon, drugi propis i opšti akt stupa na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja, a da izuzetno kada za to postoje razlozi utvrđeni u postupku donošenja, zakon i drugi propis može stupiti na snagu najranije danom objavljivanja.

Od takse u kasu devet miliona

Dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata Vlada je usvojila u četvrtak i njom je predviđeno da se u obrazovanje maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata uključi naknada za izgradnju auto-puta i finansiranje reprezentativnog sporta od sedam centi po litru. Očekivani prihodi po ovom osnovu biće oko devet miliona eura na godišnjem nivou.

Najbolji odgovor Junkeru

Najnovije povećanje takse na gorivo, kako tvrdi nezavisni poslanik Mladen Bojanić, najbolji je odgovor Junkeru na njegovu ocjenu da je Crna Gora ostvarila impresivan ekonomski napredak. “Interesantno je to što je Vlada, da bi izazvala manje ogorčenje građana, saopštila da će dio prihoda koji budu ostvareni od taksi na gorivo uložiti u razvoj vrhunskog sporta. Znaju da smo slabi na reprezentaciju i očekuju da ćemo reći u redu je to. Pri tome nigdje nije saopšteno koliko će se novca izdvajati za finansiranje gradnje auto-puta, a koliko za sport“, istakao je Bojanić.

Građani moraju očekivati još veće namete Odluka Vlade, iako sigurno predstavlja veliki udar na standard svih građana, očekivana je, tvrdi poslanik Pozitivne Crne Gore Goran Tuponja.

Nažalost, tu sigurno neće biti kraj, građani moraju očekivati još veće namete kojima će plaćati auto-put. Razlog je jednostavan, Crna Gora nema novca za gradnju autoputa, Vlada ga mora uzeti od građana“, rekao je Tuponja.

Nije u redu da Vlada, kako ističe Tuponja, u isti koš stavlja reprezentativni sport i naknadu za gradnju auto-puta jer se radi o dvije potpuno nezavisne stvari koje nemaju ni isti rok tajanja. “Ako građani već moraju da plaćaju te naknade, onda sigurno imaju i pravo da znaju koliko će od tih sedam centi po litru biti odvajano za reprezentativni sport, a koliko za auto-put. Vlada duguje građanima taj odgovor. Podsjetiću da su najave bile da će za autoput biti izdvajano pet centi, a to bi značilo da se za reprezentativni sport izdvaja dva centa po litru. Mislim da to neće biti tako i da reprezentativni sport neće imati mnogo koristi od ovog novca, Vlada ih je svjesno stavila u isti paket kako bi se prikrilo veće izdvajanje za auto-put i kako bi građani lakše progutali ovu gorku pilulu“, zaključio je Tuponja.

Na svoju ruku ušli u investiciju

Poslanik DF Nebojša Medojević kazao je DN da je ranije kada je u parlamentu raspravljano o gradnji auto-puta i ugovoru o kreditu sa Exim bankom, upozoravao da je riječ o hazardskom projektu koji nema ekonomsku opravdanost. “Vlada je na svoju ruku ušla u ogromnu investiciju, do sada smo već izgubili 160 miliona eura zbog jačanja dolara. Najnovijim nametom treba da se finansiraju samo pripremni radovi za izgradnju prioritetne dionice Smokovac-Mateševo, a šta je sa ostalim troškovima? Kinezi su nemilosrdni, jako su profesionalni i odradiće sve kako je dogovoreno, ali će sve i naplatiti. Ovih dana dobijam informacije da nijedna crnogorska firma cijenom ne može da zadovolji Kineze, koji daju toliko niske cijene da se to ne isplati“, tvrdi Medojević.

Kako tvrdi Medojević, umjesto da finansiramo razvojne projekte poput izgradnje novih bolnica, škola, vrtića građani će finansirati megalomanske projekte koji nemaju finansijsku opravdanost. “DF će narednih dana u Skupštini predstaviti Predlog zakona o referendumu o auto-putu kojim tražimo da se građani izjasne o ovom projektu. Ulazimo u dužničko ropstvo i smanjuje nam se mogućnost zaduživanja na svjetskom tržištu zbog prevelikog javnog duga i građani moraju da se pitaju” zaključio je Medojević.

– 7 centi iznosi taksa na gorivo koja će biti iskorišćena radi otplate kredita za autoput Bar-Boljare i finansiranje reprezentativnog sporta

– 70 centi trenutno je cijena autobuske karte gradskog saobraćaja u Glavnom gradu

– 9 miliona eura planira na godišnjem nivou da prihoduje država od nove takse na gorivo

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *