Google spremio neugodno iznenađenje za preduzetnike

Dodajte komentar

Google će sjutra, 21. aprila , ažurirati algoritam za mobilno pretraživanje koji određuje kako će stranice, odnosno rezultati pretrage biti rangirani.

Algoritam će od sjutra favorizirati stranice koje su prilagođene mobilnom pretraživanju. Te će stranice biti bolje rangirane u rezultatima pretrage.

S obzirom da se 60 posto pretraživanja danas vodi preko mobilnih uređaja, Google želi da poboljša iskustvo pretraživanja. Kompanija je taj potez najavila još u februaru, što znači da su vlasnici stranica imali dva mjeseca da se prilagode nadolazećim promjenama. Ipak, očekuje se da će Googleov potez, uprkos pravovremenoj najavi, izazvati pometnju. O tome svjedoči i činjenica da je potez dobio nadimak ‘Mobile-geddon’, zbog količine haosa koju će izazvati.

Mislim da oni koji najviše rizikuju uopšte nisu toga svjesni. 21. aprila biće dan iznenađenja za mnoge male poduzetnike, budući da će im broj posjetioca značajno opasti. Googleov potez će uticati na milione web stranica – objašnjava Itai Sadan, CEO kompanije Duda.

Googleu je relevantnost uvijek bila misao vodilja, dodaje Sadan. Ipak, to se mijenja. I dalje tvrde kako je sadržaj veoma bitan, ali korisničko iskustvo je jednako bitno. Više nije dovoljno imati sve potrebne informacije – ako sadržaj nije čitljiv, relevantnost informacija više nije ključna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *